Bilantul starii de sanatate a romanilor

0
186

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu a prezentat bilantul privind programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei. Rezultatele programului, intins pe durata unui an si incheiat la 30 iunie, sunt dramatice.

Conform raportului, 37% din persoanele care s-au prezentat la efectuarea analizelor, prezinta risc de imbolnavire. Cele mai mari riscuri sunt reprezentate de posibilitatea imbolnavirii de diabet, afectiuni cardiovasculare si oncologice.

Astfel, 30% din populatia evaluata prezinta probabilitatea de a se imbolnavii de diabet. Riscul este de doua ori mai frecvent la femei si la cei care locuiesc in zona urbana. Judetele cu potentialul cel mai mare privind imbolnavirea de diabet zaharat sunt Ilfov, Cluj, Prahova, Arad si Brasov. La polul opus se situeaza Municipiul Bucuresti si judetul Vaslui, unde procentul celor care pot contacta o astfel de afectiune este de 8%.

Pozitia a doua privind afectiunile de care romanii pot suferi este ocupata de bolile cardiovasculare. 7% dintre cei evaluati, cei mai multi din zonele Sibiu, Teleorman, Ilfov si Calarasi prezinta riscul de a suferi de o boala cardiaca.

Posibilitatea imbolnavirii de cancer se situeaza pe a treia pozitie, 6% dintre romanii participanti la program, majoritatea locuitori ai judetelor Harghita, Prahova sau Tulcea, fiind predispusi la diferite afectiuni oncologice.

Ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu a afirmat ca programul a avut o reala utilitate, in ciuda numeroaselor critici primite. Initiativa a permis depistarea din timp a potentialelor afectiuni care pot periclita sanatatea romanilor. Conform aceleiasi declaratii, programul se va dezvolta si ramifica in functie de rezultatele actuale. Astfel, urmatorul pas va fi punerea in practica a unui program de screening al cancerului de col uterin. Femeile cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani vor primi invitatii pentru efectuarea analizelor necesare depistarii la timp a acestei afectiuni.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentO banca digitala europeana cu toate datele privind starea sanatatii a milioane de cetateni
Articolul următorVaccinul impotriva cancerului de col uterin, introdus la fetele de clasa a patra