Foamea si stresul sunt dusmanii unei alimentatii sanatoase

0
207

Bunele intentii, privind adoptarea unor obiceiuri sanatoase de alimentatie, sunt uitate cu desavarsire, in perioadele solicitante si cand senzatia de foame devine de nesuportat. in aceste momente, impulsul necontrolat este de a apela la produse care ofera satisfactie imediata, desi cu aport caloric ridicat si sarace in nutrienti.

Pauzele mari intre mesele principale ale zilei, programul lung de lucru si mancatul in alta parte decat acasa, sunt obstacole care ne impiedica sa avem un regim alimentar sanatos. Impulsul este de a consuma ceva rapid, care sa stinga imediat senzatia de foame. Potrivit rezultatelor studiului, cand intervalul dintre mese creste de la 4 ore la 5 ore, tendinta este de a consuma cu 52 de calorii mai mult decat necesarul, iar o pauza de 6 ore intre mese adauga 91 de calorii. Consumul de calorii este mai mare, dar calitatea nutritionala este scazuta.

Nutritionistii recomanda adoptarea unei diete cu cinci mese pe zi, intrucat foamea este mult mai usor de controlat, iar faptul ca se mananca de mai multe ori intr-o zi poate sa inlature frustrarile cauzate de restrictiile alimentare. De asemeni, specialistii recomanda consumul unor produse satioase, precum fructele si legumele si limitarea mancarurilor preparate in afara casei, doarece consumatorul nu are nici un control caloric asupra lor. Consumul de fibre este recomandat in curele de slabire si de mentinere a greutatii, deoarece are multiple beneficii asupra sistemului digestiv, imunitar si controleaza senzatia de foame, ajutand implicit la controlarea greutatii.

Dietele necorespunzatoare si gradul de obezitate sunt in continua crestere, desi informatiile privind un regim de viata sanatos sunt abundente, ceea ce pare contradictoriu. Tendintele actuale promoveaza alimentele care au abilitatea de a produce senzatia de satietate si intarzia senzatia de foame, in defavoarea dietelor traditionale.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentO banca digitala europeana cu toate datele privind starea sanatatii a milioane de cetateni
Articolul următorVaccinul impotriva cancerului de col uterin, introdus la fetele de clasa a patra