Romanii, printre europenii cei mai nemultumiti de conditiile de munca. Sanatatea la locul de munca necesita imbunatatiri

0
26

64% dintre romani apreciaza conditiile de munca din propria tara drept proaste, iar 55% considera ca, in plus, ele s-au si inrautatit in ultimii 5 ani, potrivit unui sondaj Eurobarometru, publicat astazi, care analizeaza modul in care a fost afectata de criza calitatea muncii. in acelasi timp, ei sunt multumiti in proportie de 75% si, respectiv, 72% in ceea ce priveste timpul de lucru si echilibrul intre viata profesionala si cea profesionala.

Ceva mai mult de jumatate (53 %) dintre lucratorii europeni percep conditiile de munca din tara lor ca fiind bune, insa majoritatea (57 %) cred totusi ca acestea s-au deteriorat in ultimii 5 ani. Cu toate ca majoritatea persoanelor incadrate in munca sunt multumite de propriile conditii de lucru (in medie 77 % la nivelul UE), exista mari discrepante intre statele membre, procentul celor care se declara multumiti variind de la 94 % in Danemarca, la 38 % in Grecia. in general, majoritatea lucratorilor sunt foarte multumiti de programul lor de lucru (80 %), precum si de modul in care le sunt protejate sanatatea si siguranta la locul de munca (85 %).

Eurobarometrul, realizat in cele 28 de state membre, indica diferite niveluri de satisfactie la nivel national si individual. Astfel, peste 80 % dintre respondentii din Danemarca, Luxemburg, Finlanda si Olanda considera ca, in tara lor, conditiile de lucru sunt bune. La nivel individual, Danemarca se situeaza, din nou, pe primul loc, 94 % dintre lucratori declarandu-se satisfacuti de conditiile oferite la locul lor de munca. Austria si Belgia se situeaza pe locul al doilea in clasament; in aceste tari, 9 din 10 lucratori sunt multumiti de conditiile de munca. Urmeaza apoi la mica distanta Finlanda (89 %), Marea Britanie si Estonia (ambele cu 88 %).

Ad in title

La polul opus, Grecia prezinta cea mai mica rata de satisfactie la nivel national (16 %) si este singura tara in care mai putin de jumatate dintre participantii la sondaj se declara multumiti de conditiile lor de munca actuale (38 %).

intr-o mai mica masura, nivelurile de satisfactie sunt mai reduse la nivel national in tari precum Croatia (18 %), Spania (20 %), Italia (25 %), Bulgaria (31 %), Slovenia, Portugalia si Romania (32 %), dar si in Slovacia (36 %) sau Polonia (38 %).

Pornind de la alte concluzii principale ale sondajului, rezulta ca se pot aduce imbunatatiri in anumite domenii, printre care si cel al sanatatii si al sigurantei la locul de munca. in acest caz, mai putin de unul din trei lucratori au declarat ca la locul lor de munca se aplica masuri de combatere a riscurilor care pot sa apara (provocate, de exemplu, de nanotehnologii sau biotehnologie) sau masuri in beneficiul lucratorilor in varsta sau bolnavi cronic. Alaturi de stres, ergonomia deficitara este perceputa ca fiind unul dintre cele mai importante riscuri la locul de munca; 28 % dintre respondenti declara ca miscarile repetitive si pozitiile obositoare sau suparatoare reprezinta un risc major la adresa sanatatii si sigurantei la locurile lor de munca, iar 24 % considera ca fiind riscante ridicarea, caratul sau deplasarea zilnica a greutatilor.

Rezultatele complete ale Eurobarometrului pot fi consultate aici.

Articolul precedentConf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu: Individualizarea tratamentului in neuropatia diabetica este esentiala
Articolul următorDecesele prin cancer pancreatic vor creste in 2014. La femei, cancerul pulmonar va fi in curand mai mortal decat cel de san