MS a creat cadrul pentru asigurarea dreptului pacientilor romani privind asistenta medicala in UE

0
22

Romania va transpune Directiva Europeana 24 din 2011 privind aplicarea drepturilor pacientilor astfel incat pacientii romani asigurati se vor putea trata in alte state membre ale Uniunii Europene. Potrivit Hotararii aprobate de Executiv, persoanele asigurate in sistemul de asigurari obligatorii de sanatate din Romania, care se deplaseaza intr-un alt stat membru UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale in conformitate cu legislatia statului in care se acorda asistenta medicala.

a€œCasa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele judetene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguratii care se trateaza in state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sanatatii va continua sa deruleze politici de investitii si dezvoltare, astfel incat asiguratii din Romania sa beneficieze de aceleasi conditii de tratament cu cele din Uniunea Europeana. De asemenea, pacientii din Uniunea Europeana se vor putea trata la noi, in centrele de excelenta pe care le avem”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

in unele cazuri, pentru a beneficia de asistenta medicala transfrontaliera pacientii romani vor trebui sa obtina o autorizare prealabila, autorizare eliberata de CNAS sau casele judetene dupa caz.

Ad in title

Rambursarea contravalorii asistentei medicale transfrontaliere se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate care a intocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetara, in lei, in termen de maximum 60 de zile de la data alocarii de prevedere bugetara.

Rambursarea se realizeaza la nivelul tarifelor si prestatiilor din Romania si nu trebuie sa depaseasca contravaloarea in lei a asistentei medicale transfrontaliere achitate de solicitant.

De exemplu, in cazul in care o hernie de disc costa in Romania 1.000 lei si intr-un alt stat membru costa 1.500 lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 lei, iar in cazul in care o peritonita costa in Romania 700 lei si intr-un alt stat membru costa 500 lei, decontarea se face la valoarea de 500 lei.

Pacientii romani vor putea beneficia de asistenta cu privire la asistenta medicala transfrontaliera prin intermediul unui Punct National de Contact, ce va functiona incepand cu luna mai in subordinea CNAS.

Mai multe detalii puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentConf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu: Individualizarea tratamentului in neuropatia diabetica este esentiala
Articolul următorDecesele prin cancer pancreatic vor creste in 2014. La femei, cancerul pulmonar va fi in curand mai mortal decat cel de san