Obiectiv: eliminarea malariei

0
17

Cu ocazia Zilei mondiale a malariei (25 aprilie), Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat un manual pentru a ajuta tarile sa evalueze fezabilitatea tehnica, operationala si financiara de a se indrepta spre eliminarea acestei boli.

incepand cu anul 2000, rata mortalitatii prin malarie la nivel global a scazut cu 42% si cu 49% in Africa, fiind salvate in total 3,3 milioane de vieti, potrivit dr. Margaret Chan, directorul general OMS. Aceste progrese permite unele tari cu malarie endemica, chiar si cele mai puternic afectate, sa exploreze posibilitatea eliminarii ei. Dar in ciuda vointei politice in acest sens, aceste tari, si mai ales cele cu o povara crescuta a malariei, se confrunta cu obstacole de ordin tehnic, operational si financiar.

Asa ca manualul OMS va ajuta aceste tari sa evalueze resursele necesare pentru a reduce transmiterea malariei la niveluri foarte scazute, care sa permita implementarea programelor de eliminare a malariei. Manualul le va ajuta sa-si propuna termene potrivite si le va oferi cunostintele necesare pentru planificarea strategica pe termen lung a programelor pentru malarie. „Viziunea pe termen lung a controlului malariei este esentiala”, a precizat dr. John Reeder, directorul Programului global de malarie al OMS. „Daca interventiile sunt slabite sau abandaonate, transmiterea malariei se poate reface destul de repede in zonele predispuse la boala, ducand la o noua crestere a infectiilor si deceselor”.

Ad in title

Datorita progreselor recente obtinute in combaterea malariei, OMS a clasificat 19 tari ca fiind in faza de pre-eliminare sau eliminare a bolii, sapte tari in faza de prevenire a reintroducerii si a certificat alte patru (Emiratele Arabe Unite in 2007, Marocul in 2010, Turkmenistanul in 2010 si Armenia in 2011) ca fiind libere de malarie.

Se estimeaza ca, in 2012, malaria a imbolnavit 207 milioane de oameni, provocand peste 600.000 de decese. Malaria este transmisa in 97 de tari si teritorii la nivel mondial, cel mai grav afectate fiind insa tarile din Arfica subsahariana.

Articolul precedentConf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu: Individualizarea tratamentului in neuropatia diabetica este esentiala
Articolul următorDecesele prin cancer pancreatic vor creste in 2014. La femei, cancerul pulmonar va fi in curand mai mortal decat cel de san