Romanii, printre cei mai sedentari europeni

0
30

Potrivit ultimului sondaj Eurobarometru privind sportul si activitatea fizica, 59 % dintre cetatenii Uniunii Europene nu fac niciodata sport sau rareori desfasoara activitati sportive, in timp ce 41 % fac sport cel putin o data pe saptamana.

Europa de Nord este mult mai activa fizic decat sudul si estul. 70 % dintre respondentii din Suedia au declarat ca fac sport sau activitati fizice cel putin o data pe saptamana, plasandu-se cu putin inaintea Danemarcei (68 %) si Finlandei (66 %) si fiind urmata de Țarile de Jos (58 %) si Luxemburg (54 %). La cealalta extrema a clasamentului se afla Bulgaria, unde 78 % dintre persoane nu fac niciodata sport sau activitati fizice, urmata de Malta (75 %), Portugalia (64 %), Italia (60 %) si Romania (60 %).

Aici puteti consulta rezultatele Eurobarometrului referitoare la Romania.

Ad in title

Per total, barbatii fac sport sau alte activitati fizice mai mult decat femeile, cea mai mare diferenta intre sexe inregistrandu-se la grupa de varsta 15-24 de ani, in care 74% dintre barbati fac miscare, comparativ cu 55% dintre femei. Cantitatea de activitate regulata tinde sa scada cu varsta, astfel ca 70% din persoanele de peste 55 de ani fac rareori sau niciodata sport.

Activitatile sportive sau fizice sunt desfasurate cel mai frecvent in parcuri si aer liber (40%), acasa (36%) sau pe drumul de acasa la scoala, lucru sau magazine (25%). Europenii fac sport sau alta activitate fizica pentru imbunatatirea sanatatii (62%) sau a conditiei fizice (40%), pentru relaxare (36%) sau pentru distractie (30%). Lipsa timpului este cel mai frecvent motiv invocat pentru nepracticarea regulata a unui sport (42%). Alti factori sunt lipsa de motivatie sau interes (20%), prezenta unei boli sau dizabilitati (13%) sau costurile prea mari (10%).

Mai mult de trei sferturi dintre respondenti confirma ca zona in care traiesc le ofera posibilitatea de a fi activi fizic. 39% considera insa ca autoritatile locale nu fac destul pentru a le oferi astfel de posibilitati, in timp ce 52% ii contrazic.

Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil de domeniul sportului, considera ca „rezultatele Eurobarometrului confirma necesitatea adoptarii unor masuri pentru a incuraja un numar mai mare de persoane sa practice activitati sportive si fizice ca parte din viata lor de zi cu zi. Acest lucru este de o importanta cruciala, nu doar din perspectiva sanatatii, bunastarii si integrarii persoanelor, ci si din cauza costurilor economice semnificative care rezulta din lipsa activitatii fizice. Comisia se angajeaza sa sprijine statele membre in eforturile lor de a incuraja populatia sa fie mai activa.”

Articolul precedentIn Romania anului 2012 au fost declarate peste 7000 de persoane diagnosticate cu autism
Articolul următorCe probleme au semnalat pacientii prin Telefonul Pacientului