Poluarea aerului ucide 7 milioane de oameni pe an

0
21

Aproximativ 7 milioane de oameni au murit in 2012 din cauza poluarii aerului, potrivit datelor anuntate astazi, 25 martie, de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cifrele sunt de peste doua ori mai mari decat estimarile anterioare, confirmand poluarea aerului ca principalul risc de mediu la adresa sanatatii.

Marea majoritate a mortilor sunt cauzate de bolile cardiovasculare. Astfel, decesele legate de poluarea exterioara sunt cauzate, potrivit OMS, de boala cardiaca ischemica (40%), accidentul vascular cerebral (40%), boala pulmonara obstructiva cronica (11%), cancerul pulmonar (6%) si infectiile acute ale cailor respiratorii inferioare la copii (3%). Poluarea interioara ucide prin accident vascular cerebral (34%), boala cardiaca ischemica (26%), BPOC (22%), infectii acute ale cailor respiratorii inferioare la copii (12%) si cancer pulmonar (6%).

OMS estimeaza ca poluarea interioara este legata in 2012 de 4,3 milioane de decese in gospodariile care folosesc lemnele, carbunii sau balegarul drept combustibil pentru gatit. Poluarea exterioara a fost responsabila pentru 3,7 milioane de decese la nivel mondial in mediul urban si rural in 2012.

Ad in title

„Riscurile din cauza poluarii aerului sunt acum mult mai mari decat se credea anterior, mai ales in privinta bolilor cardiace si accidentelro vasculare cerebrale”, a explicat dr. Maria Neire, director in cadrul OMS. „Dovezile indica necesitatea actiunilor concertate pentru curatarea aerului pe care-l respiram”, a declarat domnia sa.

„Poluarea excesiva a aerului este adesea produsul secundar al politicilor nesustenabile in sectoarele transportului, energiei, gestiunii deseurilor si industriei. in cele mai multe cazuri, strategiile mai sanatoase ar fi si mai economice pe termen lung datorita reducerii costurilor asistentei medicale si a protejarii climatului”, a apreciat dr. Carlos Dora, un alt oficial OMS.

Articolul precedentIn Romania anului 2012 au fost declarate peste 7000 de persoane diagnosticate cu autism
Articolul următorCe probleme au semnalat pacientii prin Telefonul Pacientului