In Romania anului 2012 au fost declarate peste 7000 de persoane diagnosticate cu autism

0
26

In Romania, in anul 2012 au fost declarate peste 7.000 de persoane diagnosticate cu autism, insa numarul real al acestora este estimat la peste 30.000 de copii, majoritatea nefigurand in evidenta ofiala, potrivit statisticilor furnizate de Ministerul Sanatatii.

Principala cauza a lipsei de statistici este inexistenta pana la acest moment a unui sistem de diagnostic precoce pe care medicii pediatrii sau cei de familie sa-l aplice in controalele de rutina, se arata intr-un comunicat de presa primit de redactia www.sanatateatv.ro.

Pentru a veni in sprijinul persoanelor diagnosticate cu autism, Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata si Asociatia Help Autism in parteneriat cu Universitatea Titu Maiorescu si Centrul de Consultanta Psihologica si Orientare in Cariera organizeaza,in perioada 28-30 martie 2014,Conferinta Nationala de Analiza Aplicata a Comportamentului (ABA). Conferinta are un puternic caracter stiintific, fiind singurul eveniment la care psihologii si medicii isi pot expune lucrarile de cercetare din domeniul medical si din cel al terapiei cognitiv – comportamentale, iar terapeuti pot prezenta exemple de buna practica din experienta lor.

Ad in title

„In contextul actual in care aplicarea screening-ului de catre medicii pediatri va fi gratuita si obligatorie, iar serviciile de terapie cognitiv-comportamentala la copii vor putea fi decontate conform pachetului de baza de servicii de sanatate, Conferinta Nationala de Analiza Aplicata a Comportamentului (ABA) din acest an are ca subiecte principale cadrul legal privind decontarea serviciilor de terapie prin pachetul aprobat prin OUG 2/2014 si aplicarea adecvata a screening-ului aprobat numit Program National de Identificare Precoce a Tulburarii de Spectru Autist si Tulburari Asociate,” declara Profesor Doctor Iuliana Dobrescu – sef sectie Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”.

„Conferinta este momentul cheie pentru stabilirea parteneriatului intre toate entitatile implicate in procesul de recuperare al copilului cu autism. In aceeasi sala vor fi prezenti medicul de familie, psihologul, psihiatrul, educatorul si parintele. Cand aceasta abordare si comunicare multidisciplinara se va intampla de facto iar diagnosticul si interventia vor fi initiate cat mai repede cu putinta si in mod intensiv, atunci copiii cu TSA vor avea sanse reale de recuperare iar numarul celor integrati va creste semnificativ. Acest lucru este de asemenea si in beneficiul statutul care va plati mai putine indemnizatii si alocatii pentru ca numarul persoanelor asistate va scadea,”a spus Daniela Bololoi – presedinte Asociatiei Help Autism, co-organizator al conferintei.

Mai multe informatii despre acest subiect gasiti pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentANHR: In Romania, inca se moare din cauza hemofiliei pentru ca nu sunt suficienti bani pentru tratament
Articolul următorPoluarea aerului ucide 7 milioane de oameni pe an