Romania va avea un program national de screening pentru insuficienta cardiaca

0
170

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, conf. dr. Corina Pop, a declarat ca, incepand cu anul 2018, Romania va avea un program national de screening pentru insuficienta cardiaca, se arata intr-un comunicat de presa emis de Asociatia S.O.S Drepturile Pacientilor.

„Programul de screening va fi finantat de Uniunea Europeana si se va derula pe o perioada de cinci ani, cu implicarea medicilor de familie. Vom monitoriza peste 500 de mii de persoane predispuse la boli cardiovasculare si infarct miocardic”, a declarat conf. dr. Corina Pop, in cadrul unui semninar despre insuficienta cardiaca in statele membre UE, organizat miercuri, in Parlamentul European.

Potrivit specialistilor, insuficienta cardiaca trebuie sa se inscrie intre prioritatile Romaniei in perioada in care tara noastra va exercita presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Desi Romania este, astazi, una dintre tarile UE cu cea mai mare incidenta a bolii, accesul pacientilor la tratament este deficitar, din cauza numarului mic de specialisti, a numarului mare de pacienti, care nu constientizeaza boala si a accesului inca redus la tratamente inovatoare, se mai arata in comunicatul de presa.

„Pentru a reduce incidenta si mortalitatea in randul bolilor cardiovasculare nu ar trebui sa mai existe bariere si inegalitati, ci ar trebui ca, si Romania sa adopte cele mai bune solutii si bune practici in sanatate.”, a declarat Christine Merkel, reprezentant al The Heart Failure Policy Network.

Potrivit participantilor la eveniment, in statele membre UE este nevoie de un „Call to action” pentru ca insuficienta cardiaca sa fie inclusa in politicile si planurile nationale privind bolile cardiovasculare si de crearea unei baze de date nationale, care sa includa informatii despre evolutia pacientilor cu insuficienta cardiaca.

in fiecare an, in Romania, 25.000 de persoane sunt diagnosticate cu insuficienta cardiaca si sunt spitalizate din aceasta cauza, potrivit Studiului asupra perceptiei insuficientei cardiace in Europa (SHAPE). Acelasi studiu mai arata ca 7.4 % dintre pacientii cu insuficienta cardiaca mor in timpul spitalizarii, informeaza comunicatul de presa.

Articolul precedentTest autoadministrabil pentru depistarea HIV, lansat in Romania
Articolul următorCinci semne ca esti insarcinata si nu gripata