Cinci centre de radioterapie vor fi dotate cu aparatura medicala, cu sprijinul financiar al Bancii Mondiale

0
6

Ministrul Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog, a semnat astazi, primele contracte de achizitie pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a cinci spitale din Bucuresti si din tara, se arata intr-un comunicat de presa.

Cele cinci spitale beneficiare sunt: Spitalul Judetean Constanta, Spitalul Judetean Galati, Institutul Oncologic „prof. dr. Alexandru Trestioreanu” Bucuresti, Spitalul Judetean Baia Mare si Spitalul Universitar de Urgenta Elias.

Potrivit comunicatului de presa, echipamentele vor fi achizitionate in baza Acordului de imprumut cu Banca Mondiala, in valoare totala de 250 de milioane euro, accesat in anul 2014 si care a fost deblocat la inceputul acestui an. Suma totala acordata pentru achizitia de aparatura de radioterapie este de 38 milioane de euro, iar valoarea totala a aparaturii achizitionate in cadrul contractelor semnate astazi este de 11 milioane de euro.

Acordul prevede constructia de sectii noi ATI si UPU, Centre de mari arsi, blocuri operatorii si reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialitati, precum si achizitii de echipamente necesare in sectiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliatie, imagistica, radioterapie si screening afectiuni oncologice.

„Astazi marcam continuarea proiectului cu Banca Mondiala, pe care l-am gasit blocat la inceputul mandatului meu. impreuna cu echipa guvernamentala ne-am asumat noi termene pentru ca acest proiect sa functioneze in continuare. Este pentru prima data cand in Romania se face o astfel de investitie necesara pentru a crea o retea publica de radioterapie. Ne dorim sa asiguram accesul pacientilor la aceste terapii si conditii mai bune de lucru pentru specialistii din sanatate. in acest moment, radioterapia se face in putinele centre publice existente, iar restul pacientilor merg in centre private. Serviciile sunt decontate prin contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate. Prin crearea unei retele publice vor scadea foarte mult timpii de asteptare, pentru ca un pacient oncologic nu-si permite sa astepte”, a declarat prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sanatatii.

Potrivit Ministerului, in cadrul aceluiasi proiect, in etapa urmatoare, vor fi dotate cu echipamente de radioterapie alte 3 centre din tara. Este vorba despre centrele din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Judetean Craiova si InstitutulUI Oncologic „prof. dr. I. Chiricuta” Cluj-Napoca, pentru care au fost lansate deja procedurile de licitatie.

Articolul precedentTest autoadministrabil pentru depistarea HIV, lansat in Romania
Articolul următorCinci semne ca esti insarcinata si nu gripata