Test autoadministrabil pentru depistarea HIV, lansat in Romania

0
8

O companie farmaceutica din Statele Unite a adus pe piata din Romania testul autoadministrabil pentru depistarea HIV. Testul este disponibil in farmacii, fara prescriptie medicala, iar pentru efectuarea sa este necesara doar o picatura de sange.

Romania este a patra tara din Europa care introduce pe piata testul autoadministrabil.

Fiecare kit de testare este furnizat impreuna cu un prospect informativ despre utilizarea testului, dar si despre servicii de consiliere in domeniu.

Potrivit reprezentantilor companiei, testul se adreseaza oricarei persoane, iar eficacitatea sa a fost de 99,8% in cazul persoanelor neinfectate, in timp ce 100% dintre cei infectati au fost detectati corect.

Potrivit prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institului de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, testul este unul extrem de benefic pentru persoanele care nu stiu daca sunt infectate sau nu.

„Este un test deosebit de benefic pentru ca, odata facut si depistata o infectie potentiala intr-un stadiu precoce si instaurata terapia specifica, face ca acea persoana sa duca o viata absolut normala, asemanatoare cu a unei persoane care nu este infectata cu HIV „, a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, testul este foarte precis, iar in cazul in care o persoana este depistata pozitiv, ea trebuie sa se duca la medic pentru investigatii ulterioare.

„Este un test sensibil si specific, adica odata iesit pozitiv este clar ca este pozitiv. Asta insa inseamna ca persoana respectiva va trebui sa se duca la medic, fie incepand cu medicul de familie, fie incepand cu medicul specialist de boli infectioase, astfel incat sa se mearga cu diagnosticul mai departe, sa se stabileasca stadiul de infectie si sa se puna si terapia specifica”, a subliniat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit datelor furnizate de Comisia nationala de Lupta Anti-SIDA, din cadrul Institului de Boli Infectioase „Matei Bals”, in Romania sunt inregistrati peste 14.600 de pacienti HIV/SIDA, iar aproape jumatate dintre acestia au varste cuprinse intre 25 si 29 de ani.

Articolul precedentCercetatorii au descoperit o modalitate de prevenire a degenerarii creierului din cauza varstei
Articolul următorRomania va avea un program national de screening pentru insuficienta cardiaca