România pregăteşte, în două orașe, zeci de paramedici din Ucraina, în cadrul unui acord NATO

0
85
foto: IGSU

În cadrul centrelor de ISU de la Târgu Mureş şi Oradea, România instruiește, în această perioadă, zeci de paramedici din Ucraina.

Aceștia urmează cursuri de medicină în cadrul unui acord NATO care include și medicină tactică de intervenție în caz de război.

Valoarea estimată a proiectului este de 450.000 euro, asigurați prin fondul fiduciar NATO iar România va asigura, cu titlu gratuit, pregătirea în cadrul Centrelor SMURD din orașele amintite.

Conform Acordului semnat în data de 24 octombrie de reprezentanţii DSU/MAI şi EADRCC, se va asigura instruirea paramedicilor în cadrul cursurilor de bază şi medicină tactică, precum şi cele destinate pregătirii instructorilor de prim ajutor calificat.

România a semnat un acord de pregătire a salvatorilor sanitari ucraineni

” În această perioadă, în Centrul de Formare Formatori, Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență Târgu Mureș din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al Județului Mureș și în Centrul de Formare și Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor sunt organizate cursurile de pregătire în domeniul primului ajutor calificat pentru paramedicii din Ucraina.

Astfel, în cadrul centrului din județul Mureș, timp de o lună, omologii ucraineni vor participa la cursul de prim-ajutor de bază, iar în centrul de la Oradea, timp de 4 zile, paramedicii ucraineni vor fi pregătiți în medicină tactică de intervenție, cu simularea mai multor scenarii.

La solicitarea de asistență internațională a Ucrainei privind consolidarea rezilienței naționale în domeniul sănătății publice, Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre NATO (EADRCC), împreună cu statul român, au dezvoltat un proiect ce presupune pregătirea a 197 salvatori ucraineni din cadrul sistemului național pentru situații de urgență”, a transmis, joi, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta( IGSU).

Articolul precedentMinistrul Sănătății: În ceea ce priveşte cazurile de tuberculoză, este vorba de o mai mare diagnosticare, nu despre o explozie a cazurilor
Articolul următorMinistrul rafila, despre criza de medicamente: Se manifestă la nivelul întregii Uniuni Europene