Ministrul Sănătății: În ceea ce priveşte cazurile de tuberculoză, este vorba de o mai mare diagnosticare, nu despre o explozie a cazurilor

0
96

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, joi, că, în ceea ce priveşte cazurile de tuberculoză, este vorba de o mai mare diagnosticare, nu despre o explozie a numărului de cazuri. „Incidenţa tuberculozei în România a scăzut de trei ori în ultimii 20 de ani”, a precizat ministrul, subliniind că „ceea ce ne preocupă este tuberculoza multidrog rezistentă, o formă de tuberculoză mai greu tratabilă”.

„În ceea ce priveşte cazurile de tuberculoză, e vorba de o mai mare diagnosticare, nu este o explozie a cazurilor de tuberculoză, incidenţa tuberculozei în România a scăzut de trei ori în ultimii 20 de ani. Eu am fost implicat în gestionarea acestui program, la începutul anilor 2000, problema nu este a exploziei cazurilor de tuberculoză, care nu sunt mult mai numeroase, ele sunt mai degrabă în momentul de faţă diagnosticate, după o perioadă în care accesul la servicii medicale a fost mai redus în perioada pandemiei”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că îngrijorătoare este tuberculoza multidrog rezistentă, „o formă de tuberculoză mai greu tratabilă, care durează chiar ani de zile şi cu medicamente toxice care nu sunt uşor de suportat de către pacienţi”.

”Complianța pacienților este limitată. Avem discuţii cu producătorii de medicamente pentru a găsi soluţii terapeutice care să poată să ţină sub control această problemă care preocupă întreaga Uniune Europeană, pentru că persoanele care au această boală, câteodată pot transmite şi transfrontalier boala. Discut[m de o boală care debutează insidios, care durează foarte mult timp, iar simptomatologia nu este întotdeauna specifică”, a mai spus ministrul, subliniind că ”este o problem de sănătate publică şi din fericire avem o lege şi o strategie de control a tuberculozei, iar rezultatele se vor vedea în lunile şi anii următori”.

Articolul precedentOamenii de știință prevăd că recordul privind durata vieții umane ar putea fi doborât până în 2060
Articolul următorRomânia pregăteşte, în două orașe, zeci de paramedici din Ucraina, în cadrul unui acord NATO