Romania, pe locul 27 din 33 de state din Europa la capitolul servicii medicale acordate pacientilor cu scleroza multipla

0
246

Romania se situeaza pe locul 27 din 33 de state din Europa la capitolul servicii medicale acordate pacientilor cu scleroza multipla, potrivit datelor prezentate pe Platforma Europeana a Sclerozei Multiple, se arata intr-un comunicat de presa al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).

in Romania, exista aproximativ 10.000 de pacienti cu scleroza multipla – afectiune autoimuna, a carei cauza nu este inca cunoscuta cu exactitate si care afecteaza frecvent persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani. Potrivit specialistilor, boala, cunoscuta si sub denumirea de scleroza in placi sau „boala cu 1.000 de fete”, este determinata de distrugerea mielinei la nivelul sistemului nervos, atat la nivel cerebral, cat si la nivelul maduvei spinarii. De altfel, scleroza multipla este a doua cauza de invaliditate in randul adultilor tineri, dupa traumatismele cranio-cerebrale.

Simptomatologia este foarte variata si poate include tulburari de vedere, tulburari de mers si echilibru, pareze, parestezii, fatigabilitate, tulburari cognitive, depresie, anxietate, tulburari ale somnului, tulburari sfincteriene sau disfunctie sexuala. Gradul de severitate a bolii, dar si evolutia acesteia difera de la pacient la pacient, se mai arata in comunicatul de presa.

in vederea diagnosticarii si ingrijirii persoanei cu scleroza multipla este nevoie de o echipa multidisciplinara. Cat despre tratament, acesta este medicamentos, imunomodulator, si ajuta la reducerea exacerbarilor si incetineste progresia bolii. De altfel, neuroreabilitarea are ca scop imbunatatirea si mentinerea abilitatilor functionale ale bolnavilor.

„Tot mai mult, programele de reabilitare urmaresc exersarea corpului, a mintii si a spiritului, aceasta abordare integrata, avand un efect pozitiv asupra starii de sanatate si asupra calitatii vietii. Aceasta atitudine pro-activa maximizeaza functionalitatea pacientilor, imbunatateste relatiile interfamiliale si ii mentine pe acestia o perioada mai indelungata in activitatea profesionala”, a precizat in comunicatul de presa prof. dr. Dafin Muresanu, presedinte SSNN.

Scleroza multipla este o afectiune ce presupune costuri relativ ridicate, spun specialistii. Iar aceste cheltuieli sunt cauzate atat de tratament, in special cel medicamentos, cat si de capacitatea redusa de munca a acestor pacienti. Potrivit comunicatului de presa, in SUA, sistemul de sanatate cheltuie, in medie intre 8.500 si 55.000 de dolari, anual, pentru un pacient cu scleroza multipla. in Europa, costul mediu, anual, pentru un astfel de pacient este de aproximativ 30.000 de euro, iar in Romania este de peste 9.200 de euro. Astfel, tara noastra se numara printre ultimele state europene la capitolul servicii medicale si tratamente disponibile pentru pacientii cu scleroza multipla, tara noastra fiind urmata, conform unui studiu realizat recent, de Bulgaria, Bosnia Hertegovina si Belarus.

La nivel mondial exista aproximativ 2,1 milioane de pacienti cu scleroza multipla. La nivelul UE, statisticile arata ca numarul bolnavilor cu aceasta afectiune s-a dublat in ultimii sase ani, ajungand la circa 600.000.

Articolul precedentDr. Florian Nicula: Rezultatele programelor pilot de screening sunt foarte importante pentru a cladi un program adresat unei populatii mai largi
Articolul următorMS a publicat concluziile controlului efectuat la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti