Nereguli la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. MS va sesiza DNA dupa controlul din aceasta unitate medicala

0
47

Corpul de Control al Ministerului Sanatatii a efectuat, in luna mai 2016, o verificare a Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures si a constatat mai multe nereguli, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului. in acest sens, raportul Corpului de Control va fi inaintat de Ministerul Sanatatii (MS) catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru analizarea unor eventuale fapte de natura penala.

Printre neregulileconstatate de Corpul de Control al MS se afla, de exemplu, achizitia de dezinfectanti in anul 2016 realizata prin licitatie deschisa in cadrul careia a fost restrictionata artificial participarea firmelor ofertante in favoarea companiilor Hexi Pharma si Al Carina prin introducerea unor standarde de calitate suplimentare in mod eronat si nejustificat – standarde care nu s-au aplicat produselor achizitionate. De asemenea, pentru unii dezinfectanti nu au fost cerute standardele obligatorii, ci inlocuite cu altele. Mai exact, pentru dezinfectantii prin stergere pentru blocul alimentar nu au fost solicitate cerintele specific, se mai arata in comunicatul de presa.

Alte nereguli semnalate de MS se refera la o parte a instrumentarului achizitionat si receptionat ce nu era utilizat la data controlului. Inspectorii au gasit aparatura sigilata pentru sectiile de chirurgie ortopedie pediatrica si pentru sala de aplicare de ghips, in timp ce personalul medical folosea in continuare un instrumentar uzat si necorespunzator.

Şi in caietul de sarcini au fost specificate 14 cabinete medicale care urmau sa fie modernizate cu fondurile europene, insa controlul MS a identificat alte doua cabinete – de planificare familiala si reumatologie- care, desi nu erau cuprinse in proiect sau in documentatia de licitatie, au fost dotate cu aparatura.

Referitor la echipamentul repartizat cabinetului de planificare familiala, respectiv un ecograf cu sonda vaginala, acesta nu putea fi folosit pentru ca avea instalat un sistem de operare versiune demo specific pentru cardiologie – pentru a carei functionare este necesara achizitionarea unei sonde tip Doppler si a soft-urilor pentru obstetrica-ginecologie. Cu acelasi instrumentar au fost dotate si doua cabinete de obstetrica-ginecologie, se mai mentioneaza in comunicatul MS.

Articolul precedentDr. Florian Nicula: Rezultatele programelor pilot de screening sunt foarte importante pentru a cladi un program adresat unei populatii mai largi
Articolul următorMS a publicat concluziile controlului efectuat la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti