Primul elicopter achizitionat de Ministerul Sanatatii si care este destinat misiunilor de salvare operate de SMURD a fost predat Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), care se va ocupa de administrarea acestuia.

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli a declarat ca beneficiul medical al elicopterului este inestimabil. „Elicopterul EC135 reprezinta o tehnologie de varf pentru salvarea pacientilor. Este necesar pentru ca are accesibilitate in zone foarte greu accesibile altor mijloace de prim ajutor si scurteaza timpul de reactie si salvare a bolnavilor”, a explicat ministrul Ladislau Ritli.

Elicopterul a fost realizat in cinci luni, iar efortul pentru ca acesta sa fie gata a fost unul major. Suma totala a investitiei pentru aparatul de zbor destinat SMURD a fost de aproximativ 27 de milioane de lei, dintre care 22 de milioane de lei reprezinta contributia de la bugetul de stat.

Elicopterul EC135 vine in sprijinul cresterii calitatii serviciilor SMURD si va fi functional de la inceputul anului 2012.

Raed Arafat, Subsecretar de Stat in Ministerul Sanatatii a declarat ca Ministerul Sanatatii impreuna cu MAI au format o echipa extrem de sudata care reuseste sa deserveasca serviciul medical de urgenta.

„Un elicopter face 700-800 de ore pe an, adica in jur de 500 de misiuni anual si se deplaseaza pentru cazuri extrem de grave in zone greu accesibile, zone montane, zone izolate. Dupa ce a fost data instiintarea de alerta, elicopterul este in 5 minute in aer pentru interventiile primare din timpul zilei. Pentru misiunile secundare si din timpul noptii, timpul de interventie va fi de 20-30 de minute” , a precizat Raed Arafat, Subsecretar de Stat in Ministerul Sanatatii.