Venirea anotimpului rece precum si variatiile de temperatura au ca principal efect uscarea pielii. Uscarea pielii sau xeroza cutanata asa cum o numesc medicii specialisti se manifesa prin descuamare excesiva, aspect tern, lipsa de elasticitate, senzatie de asprime la atingere, senzatie de mancarime, precum si prin agravarea dermatozelor deja existente.

Uscarea pielii este frecventa la copii si la varstnici, la pacientii cu diabet, cu afectiuni renale, fiind afectate zonele ca fata, buzele, mainile, picioarele, dar si gambele si antebratele.

Principala cauza care determina uscarea pielii este hidratarea insuficienta a acesteia. Acest lucru este posibil din cauza temperaturilor scazute, insotite de o umiditate atmosferica scazuta, a vantului, dar si de incalzirea si umiditatea scazuta din spatiile de munca si locuinta. De asemenea uscarea pielii poate fi determinata si de spalarea frecventa a acesteia, cu apa fierbinte, de bai sau dusuri lungi, precum si de folosirea unor sapunuri dure si a diverselor substante chimice.

Astfel, pentru a impiedica uscarea pielii, medicii dermatologi recomanda folosirea apei calde si nu fierbinte precum si limitarea duratei baii sau a dusului. De asemenea in aceasta situatie trebuie evitate sapunurile dure, antiseptice si foarte parfurmate. Pentru a nu avea pielea uscata se recomanda utilizarea umidificatorului, acesta avand rolul de a restabili nivelul umiditatii din aerul din locuinte.

Pentru ca toate lucrurile din jurul nostru au un rol important in sanatatea pielii, medicii recomanda folosirea hainelor din fibre naturale, cum sunt bumbacul si matasea care permit pielii sa respire. Totodata, important este ca oamenii sa foloseasca produse cunoscute sub denumirea de emolienti, cu roluri multiple in ingrijirea pielii si combaterea xerozei cutanate.