România, printre lacrimi: Copilăria fără părinți… în cifre

0
120

Cifrele reflectă o realitate cumplită din România: potrivit unui sondaj național realizat de Organizația Salvați Copiii, unu din patru copii cu vârste de până la 17 ani au sau au avut măcar un părinte plecat la muncă în străinătate. Conforma anchetei, o treime din copiii chestionaţi nu au fost de acord cu o astfel de lipsă a celor dragi, nevoiți să muncească peste hotare.

Rezultatele îngrijorătoare ale sondajului precum și propuneri de măsuri care să vină în sprijinul acestei categorii vulnerabile  de copii, au fost dezbătute împreună cu reprezentanți ai autorităţilor centrale și locale, ai școlilor și altor instituții relevante în cadrul Conferinței privind situația copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, organizată de organizația amintită în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe.

Cât de departe sunt nevoiți să plece părinții pentru a munci

Referitor la migrația parentală, tații au lipsit, în medie, 7,7 luni pe an, 28% dintre ei lipsind 9 luni din ultimul an luat în considerare, respectiv iunie 2021 – 2022; în aceste cazuri, decizia a fost în proporție de 79% luată de întreaga familie, procentaj care scade la 47% în cazul mamelor.

Italia (21%), Spania (17%) și Austria (12%) sunt primele trei destinații de migrație pentru muncă în cazul femeilor iar în cazul bărbaților acestea sunt Germania (24%), Italia (22%) și Marea Britanie (14%).

Copilăria fără părinți în cifre

Conform statisticii, în medie, mama pleacă prima dată la vârsta de 6 ani și 11 luni a copilului și a lipsit, în medie, 3,2 ani din cei 4,5 în care copilul s-a confruntat cu acesteia; dintre mamele plecate să muncească în străinătate, 58% se întorc în țară o dată pe an.

Experiența migrației este similară în urban și în rural: 61,5% dintre copiii ai căror părinți au fost vreodată plecați în străinătate au sau au avut doar tatăl plecat (aproximativ 587.000 de copii), 20,4% au sau au avut doar mama plecată (aproximativ 194.000 de copii), iar 18,1% au avut plecați ambii părinți (aproximativ 173.000 de copii). Prin raportare la volumul de referință utilizat în eșantionare, respectiv 3.896.943 de copii, rezultă că aproape un milion de copii, respectiv 954.000 de copii au sau au avut experiența plecării unuia dintre părinți pe parcursul copilăriei, până la data studiului.

Datele complete ale sondajului le puteți consulta AICI.

Articolul precedentCadrele didactice din Timișoara, invitate la cursuri de prim-ajutor pentru le putea preda ulterior la clase
Articolul următorProiect-pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat în farmacii. Cine poate beneficia