Proiect-pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat în farmacii. Cine poate beneficia

0
168

Un proiect-pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2, ce are scopul de a contribui la prevenţia şi depistarea precoce a acestei afecţiuni, va fi derulat începând de luna aceasta în farmacii de Colegiul Farmaciştilor din România (CFR), Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), cu scopul de a contribui la prevenţia şi depistarea precoce a acestei afecţiuni.

Potrivit unui comunicat de presă, proiectul-pilot are ca obiectiv identificarea persoanelor aflate la risc de diabet zaharat tip 2 pe baza unui chestionar de evaluare și derularea de acțiuni de informare cu privire la măsurile de prevenție pentru reducerea acestui risc.

Proiectul pilot se va derula începând cu luna mai 2023, adresându-se tuturor persoanelor de peste 18 ani, care doresc să afle dacă sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani.

Farmaciștii vor acorda persoanelor evaluate informații despre: factorii de risc implicați în apariția diabetului zaharat, simptomele specifice, ce înseamnă riscul de diabet zaharat, precum și intervențiile preventive recomandate pentru un stil de viață sănătos.

Lista farmaciilor participante la proiectul pilot va putea fi accesată pe paginile web: www.serviciifarmaceutice.ro, www.adrfr.ro și www.forumdiabet.ro, unde vor fi disponibile și materialele informative despre proiect. Pentru informarea persoanelor interesate, farmaciile implicate în program vor afișa un anunț în incinta unității.

“Participarea farmaciștilor la programul pilot de evaluare a riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 se înscrie pe linia unei implicări active a comunității noastre profesionale în campaniile de sănătate publică. Este încă un pas pe calea spre consolidarea rolului farmacistului în sistemul de sănătate, cu atat mai mult cu cât în ultimul timp se pune accentul pe programe de prevenție a bolilor. Diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică a cărei prevalență este în creștere, reprezentând una din bolile cronice cu impact major la nivel mondial. Această afecțiune poate fi prevenită și depistată precoce, ceea ce înseamnă că identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 este o prioritate”, a declarat prof. univ. emerit Dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, citat în comunicat.

Proiectul a fost demarat în contextul în care, pe de o parte, Legea nr. 249/2020 privind prevenția și depistarea precoce a diabetului prevede derularea de programe speciale în acest scop, iar pe de altă parte, Ordinul Ministrului Sănătății nr. 2.382/2021 pentru aprobarea metodologiei de realizare şi implementare a serviciilor farmaceutice stipulează posibilitatea de acordare de către farmaciști a serviciului farmaceutic de susţinere şi desfăşurare a campaniilor de sănătate publică.

Articolul precedentRomânia, printre lacrimi: Copilăria fără părinți… în cifre
Articolul următor5 mai, Ziua mondială pentru igiena mâinilor