Romancele nu folosesc metode contraceptive moderne

0
210

Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2004 doar 38% dintre femeile din Romania foloseau metode contraceptive moderne. Diferenta este foarte mare fata de tarile occidentale unde cel putin 75% dintre femei folosesc astfel de metode.

Pe 26 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Contraceptiei, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) a atras atentia asupra faptului ca foarte multe romance folosesc inca metode contraceptive traditionale pentru a se proteja de o sarcina nedorita. Motivele pentru care romancele prefera inca metodele traditionale in defavoarea celor moderne sunt variate, 52% dintre acestea invocand preferinta partenerului.

Desi, in prezent, femeile din Romania au acces la o mare varietate de optiuni contraceptive moderne, sanatoase si sigure, peste 45% dintre ele recunosc ca nu au suficiente cunostinte despre contraceptie.

Poate din acest motiv, spun specialistii, pentru multe dintre femei avortul este o solutie de urgenta, 48% dintre ele apeland cel putin la o intreruperea de sarcina. Romania are in continuare un procent mare in ceea ce priveste rata avorturilor desi acesta a scazut comparativ cu anul 1999.

La inceputul anilor ’90, cu sprjinul Guvernului american, a debutat programul national de planificare familiala al Romaniei. Scopul programului a fost cresterea accesului la metode contraceptive moderne pentru femeile din zonele rurale si din cele mai populate orase ale tarii.

Astazi, programul dispune de acoperire nationala , peste 80% dintre comunitatile din Romania beneficiind de cel putin un medic cu pregatire in planificare familiala, care distribuie contraceptive gratuite celor care solicita acest lucru. Medicul recomanda anumite contraceptive pacientelor fara efectuarea unor analize anterioare. Se tine cont de varsta, antecedente medicale, stil de viata si costuri.

in prezent, exista 40 de combinatii si variante de metode contraceptive moderne care pot fi folosite, iar din 2009 vor patrunde pe piata din Romania alte metode noi de contraceptie, deja folosite in alte tari. Totusi, femeile trebuie sa stie ca nu exista inca un contraceptiv ideal, dar pentru fiecare exista optiuni care sa reduca riscul unei sarcini nedorite.

Articolul precedent„Sistemul de sanatate romanesc nu e performant”
Articolul următorAngajatii serviciului de ambulanta ameninta cu greva