Cercetatorii germani, italieni, israelieni si britanici, care au beneficiat de finantare de la Uniunea Europeana, au realizat un robot al carui scop este cresterea preciziei in timpul operatiilor neurologice, potrivit unui comunicat de presa.

Deocamdata robotul a fost utilizat doar pe manechine pentru chirurgia endoscopica siactioneaza la comanda medicului specialialist. Acesta poate introduce o sonda in craniul pacientului, printr-un orificiu minuscul, denumit orificiu de trepanatie, atunci cand este necesara manipularea tesuturilor sau recoltarea sangelui sau a altor lichide.

Robotul actioneaza cu o precizie mult mai mare, amplitudinea eventualelor miscari si a tremuratului mainii fiind diminuata de zece ori in comparatie cu mana medicului chirurg. Totodata, medicii specialisti sustin ca acest aparat reprezinta sansa pentru milioanele de europeni care sufera de Parkinson, epilipsie sau boala Tourette.

in acest context,Comisia Europeana a alocat peste 400 de milioane de euro unui numar de 100 de proiecte din domeniul roboticii. De asemenea, Comisia Europeana a demarat in perioada 28 noiembrie – 4 decembrie „Saptamana europeana a roboticii” cu scopul de a ameliora cooperarea dintre industrie si sectorul cercetarilor medicale.