Vizita la medic va fi din 2012 mai costisitoare. Romanii vor plati o parte din serviciile medicale, contributie care nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale, se arata in legea coplatii, publicata in Monitorul Oficial in data de 30 noiembrie 2011.

Coplata reprezinta contributia pe care asiguratul la sistemul de sanatate trebuie sa o plateasca suplimentar fata de cea decontata din fondul national unic al asigurarilor de sanatate.

„Tichetul moderator pentru sanatate”, asa cum a fost denumita coplata, este o suma de cel mult 600 de lei pe care pacientul o va plati anual, pentru consultatii, spitalizari, analize de laborator sau investigatii. Odata atins acest plafon valoric, avem dreptul la servicii medicale gratuite.
Cei care vor fi scutiti de la plata sunt pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei pe luna, elevii, studentii si bolnavii inclusi in programele nationale, numarul acestora depasind opt milioane de oameni.

Dintre serviciile medicale pentru care nu se va plati se numara sedintele de chimioterapie, radioterapie, hemodializa si dializa peritoneala acordate bolnavilor cronici inscrisi in programele nationale de sanatate. Acestia vor beneficia de servicii si tratament gratuite.

De asemenea nici pentru sarcina si pentru serviciile acordate in situatii de urgenta nu se incaseaza coplata.