Colegiul Medicilor din Romania ii sutine pe medicii din Slovacia in lupta lor pentru redarea demnitatii profesiei medicale.

„Colegiul Medicilor din Romania saluta decizia Guvernului Slovac, care a trecut de la o pozitie de forta la negocieri, in vederea si incheierea unui acord cu medicii protestatari. De la inceput, CMR a fost alaturi de de medicii slovaci si le intelege revendicarile care sunt similare cu cele ale medicilor din Romania”, se arata intr-un comunicat de presa remis catre Sanatatea TV.

Totodata, Colegiul Medicilor din Romania avertizeaza Guvernul Roman ca o situatie similara se poate repeta la noi in tara intrucat medicii au ajuns la limita epuizarii si a suportabilitatii. CMR a apelat de mai multe ori la Guvern pentru a fi rezolvate cele mai importante cereri ale profesiei medicale.

„Am solicitat deblocarea posturilor si nu am primit nici un raspuns. Am solicitat finantare corespunzatoare pentru sistem si bugetul Sanatatii este tot mai mic de la an la an. Asa zisa crestere cu 4% in proiectul de buget pe 2012 este falsa deoarece ea a fost impusa de plasa arieratelor rostogolite de catre FMI. in mod real, in 2012, unitatile medicale vor primi mai putini bani decat in 2011. in prezent, prin pregatirea noului proiect al Legii Sanatatii, a carui varianta oficiala nu a vazut-o nimeni si care nu a fost deocamdata supusa dezbaterii publice, se incearca sa se impuna medicilor prin dictat si nu prin negociere Contractul de asigurari”, se mai arata in comunicat.

Cu toate acestea, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, nu isi pierde optimismul si spera „ca in al 13-lea ceas, guvernantii sa inteleaga ca sanatatea este o prioritate nationala si nu numai declarativ, dar si in realitate. Guvernantii trebuie sa inteleaga ca un sistem de sanatate subfinantat si in care medicii sunt blamati nu poate fi functional. Miscarea revendicativa din Slovacia exista deja in Romania prin exodul medicilor care poate sa duca la colapsul sistemului. in acelasi timp, guvernantii nu trebuie sa uite ca si putinii medici care au ramas sa lucreze in Romania nu vor suporta la nesfarsit situatia actuala si ca exemplul Slovaciei poate fi urmat si de alte tari. Trebuie sa remarc solidaritatea la nivel european al tuturor organismelor profesionale ale medicilor, al CPME-ului si consider ca este necesar ca sa redam speranta corpului medical prin respect fata de acesta, prin libertate si autonomie profesionala, prin venituri corespunzatoare cu responsabilitatea muncii lor. CMR considera ca o conditionare a finantarii sistemului si a cresterii veniturilor medicilor de asa zise masuri de reforma in sistem este o masura care aduce atingere atat medicilor, cat si pacientilor”.

CMR impreuna cu celelalte organizatii profesionale ale medicilor isi afirma disponibilitatea de a fi participant la un program coerent de eficientizare a politicilor de sanatate cu o singura conditie si anume: respectarea demnitatii profesionistilor din medicina.