Risc si factori de risc ai bolii cronice de rinichi

0
19

Pacientii cu boala cronica de rinichi isi pot pierde pana la 90% din functia renala inainte ca primele simptome ale bolii sa apara. Mai mult decat atat, aceasta afectiune nu tine cont de varsta, sex sau rasa. De cele mai multe ori este asimptomatica si cateodata este diagnosticata in stadii avansate. Boala cronica de rinichi presupune o degradare progresiva si ireversibila a functiei renale, de aceea prevenirea si diagnosticarea precoce devin obiective esentiale.

in Romania, specialistii sunt de parere ca ne confruntam cu o crestere a prevalentei tulburarilor cronice de rinichi, pe de o parte, si cu o tendinta de subdiagnosticare a acestora, pe de alta parte. in acest context, a fost infiintata Asociatia pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale, o noua entitate care se alatura eforturilor de combatere a bolii cronice de rinichi, in special a problemelor metabolice si de nutritie ale persoanelor cu boala cronica de rinichi. Scopul principal al asociatiei este acela de a ameliora sanatatea si calitatea vietii pacientilor cu boala cronica de rinichi, cu probleme metabolico-nutritionale, prin optimizarea cantitativa si calitativa a actului medical adresat acestora.

„Pacientul cu boala cronica de rinichi necesita o abordare pluridisciplinara, datorita complicatiilor pe care le aduce cu sine. Astfel pentru optimizarea ingrijirii persoanelor cu boala cronica de rinichi este necesar un efort comun al tuturor specialistilor care intra in contact cu acestia: medicul nefrolog, medicul diabetolog, medicul cardiolog” a declarat conf.dr. Cristian Serafinceanu, Presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale si sef Centru Hemodializa Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof.Dr. N.Paulescu”.

Ad in title

Boala cronica de rinichi este asociata de cele mai multe ori cu alte afectiuni precum hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat sau obezitatea.

a€œBoala cronica de rinichi este asimptomatica si din acest motiv este de cele mai multe ori descoperita si referita tarziu. Acesta este si motivul pentru care ne confruntam cu bolnavi ajunsi deja in insuficienta renala cronica avansata. Trebuie sa insistam pe preventie si pe depistare precoce, deoarece complicatiile bolii cronice renale sunt la fel de severe. Amintesc aici bolile cerebrovasculare si atacul vascular cerebral”, a explicat prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Clinicii de Nefrologie si Medicina Interna din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Specialistii sustin ca o atentie aparte trebuie acordata si complicatiilor renale la pacientii cu diabet. Acestia sunt tratati si monitorizati in Centrul de Hemodializa din cadrul Institutului Paulescu, care din prisma acestui aspect este unic in Romania. De altfel, Centrul de Hemodializa este printre putinele din Europa care se adreseaza exclusiv persoanelor cu diabet si boala cronica de rinichi.

a€œAvem aproximativ 6000 de pacienti cu diabet zaharat pe an, din care 50% sunt din afara Bucurestiului. Dintre acestia, aproape 1000 prezinta si complicatii renale”, a precizat Robert Agafitei, managerul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu”.

Numarul cazurilor de boala cronica de rinichi nou descoperite creste anual cu un procent care variaza intre 5 si 10%.

a€œBoala cronica de rinichi reprezinta o mare drama pentru ca evolueaza foarte rapid. De aceea militam pentru educarea populatiei in ceea ce priveste controlul periodic anual si efectuarea analizelor medicale de baza. Afectiunea poate fi depistata prin trei analize simple: glicemie, creatinina si sumar de urina. Recomandam tinerilor sa-si faca aceste trei analize o data la trei ani, in timp ce persoanele cu vaste peste 50 de ani ar trebui sa si le faca anual”, a mai adaugat conf. dr. Cristian Serafinceanu.

De asemenea, medicii recomanda controlul regulat al rinichilor, in special fumatorilor si persoanelor care au rude directe cu boala cronica de rinichi.

Boala cronica de rinichi este o problema de sanatate publica, implicand costuri considerabile. Tocmai din acest motiv, conf. dr. Alexandru Rafila, specialist in sanatate publica face apel pentru identificarea persoanelor la risc: a€œIntroducerea in programul de dializa se face destul de abrupt si asta pentru ca nu exista un program de predializa. Aici intervine aceasta noua Asociatie pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale, care poate oferi reperele de identificare a pacientilor la risc”.

Boala cronica de rinichi poate fi prevenita prin practicarea unui sport sau a miscarii, mentinerea sub control a nivelului de zahar din sange, monitorizarea tensiunii arteriale, insusirea unei alimentatii sanatoase si mentinerea sub control a greutatii corporale, consumul corespunzator de lichide, evitarea fumatului si nu in ultimul rand, controlul medical specific al rinichilor.

Organizator: Asociatia de Studii Reno-Metabolice si Nutritionale

Partener institutional: Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof.Dr. N.Paulescu”

Articolul precedentFemeile inovatoare, premiate de Comisia Europeana
Articolul următorPrimul „Abecedar de Obezitate”, realizat de prof. univ. dr. Nicolae Hancu, a fost lansat la Bucuresti