FDA aproba un dispozitiv pentru prevenirea migrenei

0
18

Food and Drug Administration, agentia americana responsabila pentru protejarea sanatatii publice, a aprobat ieri comercializarea primului dispozitiv pentru prevenirea migrenei.

Migrena se caracterizeaza prin durere intensa, pulsatila, intr-o zona a capului, insotita de greata sau varsaturi si sensibilitate la lumina si zgomote. Netratata, ea poate dura intre 4 si 72 de ore. La nivel mondial, migrena afecteaza 10% din populatie, fiind de 3-4 ori mai des intalnita la femei decat la barbati.

Produsul aprobat de FDA este un aparat portabil de mici dimensiuni, asemanator cu o bentita, care functioneaza cu baterii si se poarta pe frunte si deasupra urechilor. Dispozitivul aplica un curent electric pielii si tesuturilor subiacente, stimuland ramurile nervului trigemen, care a fost asociat migrenei. La aplicarea electrodului, utilizatorul poate avea o senzatie de furnicare sau masaj. Produsul este indicat pacientilor de peste 18 ani si trebuie folosit doar o data pe zi, timp de 20 de minute.

Ad in title

Agentia americana a evaluat siguranta si eficienta produsului pe baza unui mic studiu clinic desfasurat pe 67 de persoane care sufereau de mai mult de doua atacuri migrenoase pe luna. Acesta a demonstrat ca utilizatorii aparatului au avut lunar mai putine zile cu migrene si au folosit mai putine medicamente, dar nu a prevenit complet migrenele si nici nu le-au redus intensitatea. Nu au fost raportate evenimente adverse serioase.

Produsul „ofera o alternativa la medicatie pentru prevenirea migrenei. El poate fi de ajutor pentru pacientii care nu pot tolera medicamentele actuale pentru prevenirea migrenei sau tratarea atacturilor, a precizat intr-un comunicat Christy Foreman, directorul Biroului pentru Evaluarea Dipozitivelor din FDA.

Articolul precedentFemeile inovatoare, premiate de Comisia Europeana
Articolul următorPrimul „Abecedar de Obezitate”, realizat de prof. univ. dr. Nicolae Hancu, a fost lansat la Bucuresti