Rinichi infectati pentru pacienti sanatosi

0
64

Douazeci de pacienti care au primit anul trecut rinichi de la donatori infectati cu virusul hepatitic C (HCV) sunt in prezent sanatosi, nefiind infectati si avand functie renala buna, dupa ce au primit tratamentul specific anti-HCV. Anul trecut, medicii de la spitalul Universitatii din Pennsylvania, Statele Unite, au transplantat zece rinichi de la donatori infectati cu HCV unor pacienti neinfectati, cu insuficienta renala in stadiu terminal. Pacientii au primit terapie directa antivirala pentru a preveni infectarea cu virusul hepatitic C. Tratamentul antiviral (o combinatie de elbasvir si grazoprevir) este eficient in 95% din cazuri pentru a elimina infectia cu HCV, insa aceasta ipoteza trebuia demonstrata in cadrul unui studiu cu o metodologie riguroasa.

Operatia a fost un succes pentru toti cei zece pacienti inclusi in primul lot de studiu, cu raspuns virologic sustinut – fara infectie prezenta in organism dupa primele douasprezece saptamani de la incheierea terapiei antivirale. incurajati de aceste rezultate, medicii au efectuat ulterior alte zece transplanturi in acelasi mod, utilizand rinichi de la donatori infectati cu HCV.

La un an de la primele zece transplanturi efectuate cu succes, medicii de la Universitatea din Pennsylvania au publicat rezultatele in revista Annals of Internal Medicine. Niciunul din cei douazeci de pacienti inrolati in acest studiu riscant nu a fost infectat in urma transplantului. in cazul tuturor acestor pacienti a fost nevoie de o singura repriza de terapie antivirala, care s-a dovedit eficienta chiar si la administrarea concomitent cu terapia imunosupresoare. Cu toate acestea, autorii studiului atrag atentia ca lotul de pacienti inrolati in studiu a fost mic, iar, in cazul unor studii viitoare de mai mari dimensiuni, unii pacienti ar putea avea nevoie de mai multe reprize de tratament antiviral sau de ajustarea terapiei imunosupresoare.

Studiul are o mare aplicabilitate practica. Pana in prezent, rinichii provenind de la donatori infectati cu hepatita C erau aruncati sau transplantati doar pacientilor care erau la randul lor infectati. Se pierdeau astfel organe viabile, in situatia in care, peste tot in lume, exista o devarata criza a organelor viabile. Cei mai multi pacienti aflati pe lista de transplant sunt pe dializa si, cu cat dializa este prelungita mai mult timp, cu atat sansele de succes ale unui viitor transplant scad. Timpul mediu de asteptare pentru un rinichi prelevat este de cativa ani, pacientii fiind prioritizati pe liste in functie de timpul de asteptare, grupa sanguina, starea sistemului imunitar, varsta etc.

Un alt factor care merita luat in considerare este costul mediu pentru sistemul de sanatate: costul ingrijirii unui pacient dependent de dializa este mai mare decat cel asociat unui transplant chirurgical caruia i se adauga terapia directa antivirala. De asemenea, pentru acesti pacienti, calitatea vietii posttransplant este semnificativ mai buna.

Monica Georgescu

Articolul precedentDieta pentru sanatatea inimii – opinia expertilor
Articolul următorNoi contracte cost-volum-rezultat pentru tratamentul fara interferon al hepatitei C