Dieta pentru sanatatea inimii – opinia expertilor

0
59

Expertii din cadrul comisiei de nutritie a Colegiului American de Cardiologie au analizat principalele tendintele in alimentatie, dietele-minune si alimentele promovate ca avand beneficii pentru sanatatea inimii si a sistemului cardiovascular din perspectiva medicinii bazate pe dovezi. Concluziile acestora au fost publicate recent in Journal of the American College of Cardiology. Comisia, condusa de dr. Andrew Freeman, a analizat cateva din alimentele popularizate in ultimii ani ca avand beneficii pentru sanatatea sistemului cardiovascular, dar despre care informatiile vehiculate in mass-media sunt controversate sau contradictorii.

Este cafeaua buna pentru sanatate? Dar algele sau produsele fermentate? Alimentele bogate in omega-3 sunt atat de sanatoase precum credem? Un pahar de vin pe zi ne poate ajuta sa traim mai mult sau din contra? Acestea sunt doar cateva din intrebarile la care comisia din cadrul Colegiului American de Cardiologie a incercat sa raspunda, bazandu-se pe calitatea evidentelor si pe rezultatele studiilor publicate.

Nutritie_JACC

Concluziile au aratat ca leguminoasele – o categorie din care fac parte fasolea, nautul, lintea si mazarea – pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale, a nivelului zaharului din sange si a LDL-colesterolului. De asemenea, exista dovezi ca alimentele bogate in omega-3 sustin sanatatea inimii si scad riscul cardiovascular atunci cand sunt incluse intr-o dieta echilibrata. Ceaiul si cafeaua pot fi alegeri sanatoase, dar asta doar daca respectivele bauturi sunt consumate fara zahar sau lapte. Iar daca tot am ajuns la capitolul zaharuri – e bine ca bauturile indulcite de orice fel, precum si alimentele procesate, cu adaos de zahar, sa fie evitate, spun expertii.

Cateva studii au aratat ca alcoolul consumat cu moderatie reduce riscul cardiovascular. insa multe din aceste studii sunt puse in prezent sub semnul indoielii. O alta problema este ca cei mai multi consumatori nu inteleg conceptul de moderatie, ipoteza intarita si de faptul ca alcoolul este servit (la restaurante, de exemplu) in portii mult mai mari decat cantitatea recomandata sub deviza „consumului moderat”. Expertii avertizeaza, deci, publicul sa nu justifice consumul de alcool prin prisma presupuselor efecte benefice pentru sanatate.

Alte alimente care au capatat popularitate in ultimii ani datorita presupuselor beneficii pe care le ofera sunt algele sau alimentele fermentate (iaurt, kombutcha, kimchi). Pentru a se putea pronunta in cazul lor, spun expertii, este nevoie de mai multe studii care sa dovedeasca beneficiile pretinse.

Este a doua oara cand Colegiul American de Cardiologie publica o recenzie sistematica a principalelor tendinte si controverse in materie de nutritie, din dorinta de a oferi consumatorilor opinii avizate, sustinute de dovezi.

Monica Georgescu

Articolul precedentPastile virtuale pentru emotii sanatoase
Articolul următorRinichi infectati pentru pacienti sanatosi