Institutul Cantacuzino: s-ar putea relua productia de vaccinuri

0
131

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara Cantacuzino (INCDMM) este „cea mai mare provocare a Ministerului Apararii Nationale (MApN) pentru acest an”, a anuntat Mihai Fifor, cu prilejul bilantului de sase luni al mandatului sau. Ministrul apararii a declarat ca reprezentantii MApN poarta discutii cu importante companii in vederea colaborarii pe productia de vaccinuri, iar in luna septembrie ar putea avea date concrete despre aceasta colaborare.

„Faptul ca in decembrie anul trecut ne-am asumat preluarea institutului inseamna o uriasa responsabilitate si o capacitate de a restabili lucrurile si de a le readuce pe fagasul normal. (…) in ceea ce priveste productia de vaccinuri, suntem deja in discutii foarte avansate cu o serie de companii recunoscute in domeniul productiei de vaccinuri, pentru a identifica potentiale colaborari pe acest segment. Noi speram ca, incepand cu luna septembrie, deja sa putem anunta o astfel de cooperare”, a precizat ministrul apararii. Mihai Fifor a mai spus: „Suntem realisti si nu ne asteptam sa putem noi sa pornim o facilitate de productie la o capacitate reala de unii singuri, de aceea incercam o cooperare in acest domeniu cu companii recunoscute in zona productiei de vaccinuri”.

Institutul Cantacuzino a fost preluat de Ministerul Apararii Nationale la finalul anului 2017, dupa o lunga perioada de declin. Din anul 2010, Institutul a fost implicat in numeroase scandaluri, care au culminat cu retragerea licentei de fabricare a vaccinurilor. Atunci, Agentia Nationala a Medicamentului a retras autorizatiile pentru orice pe fel de vaccin. Anul 2012 a fost primul din istoria institutiei cand de pe liniile de productie nu a iesit niciun vaccin, iar Romania a fost nevoita sa importe atat vaccin BCG (impotriva tuberculozei) pentru nou-nascuti, cat si pentru gripa sezoniera. in 2013, s-a incercat producerea vaccinului antigripal, dar, din cauza unei defectiuni, intreg procesul de fabricatie a fost alterat, vaccinurile rezultate nu au fost in conformitate cu normele, iar Agentia Nationala a Medicamentului a oprit productia.

Autoritatile au cautat ani la rand solutii pentru reluarea studiilor de imunologie si a productiei de vaccinuri, dar fara succes, iar directorii Institutului au fost de mai multe ori schimbati. Ministrii sanatatii nu au gasit formula miraculoasa pentru a ridica Institutul la standarde europene si singura solutie a fost preluarea de catre Ministerul Apararii Nationale, dupa ce initial Institutul fusese trecut de la Ministerul Sanatatii la Ministerul Educatiei Nationale.

stefania Doroftei

Articolul precedentPastile virtuale pentru emotii sanatoase
Articolul următorRinichi infectati pentru pacienti sanatosi