Pastile virtuale pentru emotii sanatoase

0
139

O aplicatie de mobil – PsyPills – dezvoltata de o echipa de psihologi de la Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, care isi propune sa ajute utilizatorii sa faca fata emotiilor negative si stresului intr-un mod sanatos, se afla in topul celor mai utilizate aplicatii de lifestyle din Romania.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca peste 350 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de depresie, estimand ca, in cativa ani, depresia va fi a doua cauza de dizabilitate la nivel mondial. in timp ce tot mai multi oameni se confrunta cu tulburari psihice, stigma sociala asociata acestora face ca multi dintre cei care au nevoie de ajutor in gestionarea emotiilor negative sa nu ajunga sa primeasca ajutorul de care au nevoie. Pe de alta parte, tehnologia si aplicatiile mobile sunt din ce in ce mai folosite de catre publicul larg, iar aplicatiile mobile care promoveaza sanatatea mintala si starea de bine sunt foarte populare, reusind sa ajute un numar foarte mare de oameni. De aici a luat nastere ideea unei aplicatii mobile autohtone pentru gestionarea si controlul emotiilor negative, care sa poata fi folosita independent sau sa completeze un program de consiliere psihologica.

„Aceasta aplicatie ajuta la diagnosticarea starii emotionale prin identificarea a trei tipuri de emotii: pozitive, negative disfunctionale si negative functionale. Ulterior, emotiile negative disfunctionale sunt abordate terapeutic. Aplicatia te ajuta deci sa identifici cauza, apoi serveste o a«pastila psihologicaa» care include cognitiile rationale ca o alternativa la cognitiile irationale care genereaza problemele emotionale”, a declarat pentru SanatateaTV.ro prof. univ. Daniel David, presedintele si directorul executiv al International Institute for Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, un centru de excelenta in cercetare al Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca. in continuare, intregul sistem urmareste evolutia in timp a fiecarui utilizator, masurand in ce masura emotiile disfunctionale s-au ameliorat in timp.

Aplicatia poate fi utilizata atat in completarea unui demers psihoterapeutic, cat si in regim de autoterapie, fiind recomandata persoanelor sanatoase care se confrunta cu anumite probleme emotionale. PsyPills a fost dezvoltata de echipa de psihologi ai Universitatii Babes-Bolyai in urma cu mai multi ani. Au urmat testari riguroase in cadrul unor studii cu design stiintific complex. Treptat, aplicatia a devenit recunoscuta in comunitatea profesionala si a capatat notorietate. intr-un clasament recent al aplicatiilor pentru telefoanele mobile (Mobile App Ranking), PsyPills se afla pe locul 34 in topul vanzarilor in tara. „A durat ceva pana cand am testat aceasta aplicatie, am inceput sa publicam despre ea, a primit diverse grant-uri”, explica Daniel David. A urmat dezvoltarea unui robot care foloseste aceeasi tehnologie care se afla si in spatele „pastilelor psihologice”, dar se adreseaza controlului emotiilor copiilor.

Aplicatia ajuta utilizatorii sa ajusteze gandurile si emotiile nesanatoase in emotii constructive, care, la randul lor, vor influenta modul in care actionam si strategiile prin care facem fata stresului si evenimentelor neplacute din viata noastra. Astfel, o „pastila psihologica” virtuala, la momentul potrivit, poate face o mare diferenta asupra starii noastre de bine si asupra modului in care ne raportam la lume si la situatiile de viata – pozitive si negative.

Monica Georgescu

Articolul precedentImpactul terapiilor complementare asupra supravietuirii in cancer
Articolul următorInstitutul Cantacuzino: s-ar putea relua productia de vaccinuri