Concordanta de sex medic-pacient si sansele de supravietuire

0
7

sansele de supravietuire raportate in cazul unui infarct acut de miocard sunt, in medie, mai mici pentru femei decat pentru barbati. insa rezultatele unui studiu publicat ieri in revista stiintifica Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) sugereaza ca femeile au sanse semnificativ mai mari sa supravietuiasca daca sunt tratate de femei medic. Studiul a analizat 500.000 de cazuri de pacienti cu infarct de miocard internati in sectiile de urgenta din Florida in perioada 1991-2010. in aceste situatii, pacientele tratate de medici barbati au avut sanse de supravietuire de doua-trei ori mai mici decat cele tratate de femei medic, dar si decat pacientii barbati tratati de medici barbati.

Aceasta observatie are potentialul de a se transforma intr-o stire alarmista, insa trebuie stiut ca rezultatul poate avea mai multe explicatii. Pe de o parte, mai multe studii realizate anterior au indicat ca supravietuirea episoadelor acute – precum infarctul de miocard – este in general mai mica in cazul femeilor. Femeile se prezinta de obicei mai tarziu la medic, acuzand o simptomatologie diferita de cea tipic prezentata de pacientii barbati si sunt in general mai dificil de diagnosticat si tratat. Pe de alta parte, cazurile de infarct de miocard sunt mai frecvent diagnosticate la barbati, dar sunt de regula mai putin complicate.

„Este adevarat ca sunt diferente mari in mecanismul de impact, patogenia si structura infarctului la femei fata de barbati. Barbatii fac mai des ateroscleroza, femeile in schimb se prezinta mai des cu o afectare a circulatiei intramiocardice, care duce la un infarct de miocard fara obstructie de artere coronariene. Exista diferente, iar prognosticul unei femei cu infarct de miocard poate fi mai prost decat cel al unui barbat, in anumite situatii, din diverse motive. Riscul de a face infarct de miocard este mai mare la barbati, insa mortalitatea din aceasta cauza este mai mare la femei”, a declarat pentru SanatateaTV.ro prof. dr. Gheorghe Andrei Dan, seful Clinicii de Medicina Interna si al sectiei clinice de Cardiologie din Spitalul Clinic Colentina Bucuresti.

Rezultatele obtinute de grupul de cercetatori din Statele Unite ale Americii pot fi importante pentru practica clinica, insa trebuie precizat ca studiul are o serie de limitari. in primul rand, desi a demonstrat o corelatie intre sansele de supravietuire ale unei paciente cu infarct de miocard si sexul medicului curant, nu a putut sa ofere o relatie cauzala pentru aceasta disparitate. Nu este plauzibil sa concluzionam ca femeile sunt medici mai buni decat barbatii pornind de la acest rezultate. in al doilea rand, desi metodologia studiului este inatacabila, trebuie mentionat ca acesta a fost realizat pe un esantion foarte localizat, in Florida. Acesta nu are aplicabilitate pe o alta populatie decat cea analizata – nu putem extrapola aceste date pentru Romania, de exemplu, sau pentru orice alta tara si alt sistem medical decat cel analizat.

„Este evident ca o explicatie pentru aceste rezultate nu poate fi decat socio-culturala. Poti argumenta ca femeile medic sunt mai bine instruite decat barbatii – ceea ce este foarte greu de sustinut. Sau ca exista anumite diferente socioculturale care fac femeile medic mai empatice fata de femei decat medicii barbatii. Dar este de un induiosator empirism aceasta concluzie”, arata profesorul Dan.

in fine, descoperirile studiului devin irelevante in fata realitatii practicii clinice: pacientul nu-si poate alege medicul curant atunci cand este adus in urgenta la spital cu diagnosticul de infarct de miocard. „Nu ma indoiesc de masinaria statistica utilizata in acest studiu, doar de relevanta generala a datelor obtinute”, a concluzionat prof. dr. G. A. Dan.

Monica Georgescu

Articolul precedentImpactul terapiilor complementare asupra supravietuirii in cancer
Articolul următorInstitutul Cantacuzino: s-ar putea relua productia de vaccinuri