O noua epidemie de Ebola in R. D. Congo

0
4

O noua epidemie de Ebola a fost declarata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in Republica Democrata Congo, la mai putin de o saptamana de la momentul in care OMS declarase incheiata epidemia precedenta, la doua luni de la debut.

Noile cazuri de febra hemoragica au fost confirmate in doua provincii din nordul tarii, aflate la peste 2.500 de kilometri de Bikoro, zona afectata de epidemia precedenta. Din acest motiv, autoritatile nu sunt sigure ca este vorba despre noi cazuri de Ebola din epidemia precedenta, suspectand existenta unui nou focar. Conform datelor furnizate de OMS, pana la 6 august au fost documentate 43 de cazuri posibile de febra hemoragica, 16 confirmate, 27 probabile. De asemenea, au fost inregistrate 34 de decese. Trei cazuri de imbolnavire si doua decese au fost inregistrate in randul personalului medical mobilizat la fata locului.

Autoritatile spun ca aceasta noua epidemie va fi foarte dificil de tinut sub control. Provinciile Kivu de Nord si Ituri – unde au fost confirmate noile cazuri de febra hemoragica – se afla la granita cu Uganda si Rwanda, o zona macinata de conflicte politice, in care se afla peste un milion de refugiati. Asta face ca accesul in zona al personalului medical, dar si controlul epidemiei prin depistarea precoce a cazurilor noi si a contactelor celor infectati, izolarea cazurilor suspecte si testarea de laborator sa fie mult ingreunate.

Pe de alta parte, doze dintr-un vaccin experimental impotriva febrei hemoragice se afla inca in tara de la epidemia anterioara, asa ca o campanie de vaccinare care vizeaza in mod prioritar persoanele la risc maxim – incepand cu personalul medical din zonele afectate si continuand cu persoanele care au avut contact cu victimele virusului – poate incepe imediat ce tulpina de Ebola responsabila pentru aceasta noua epidemie va fi confirmata prin secventiere genetica. Vaccinul disponibil este eficient doar impotriva tulpinei Ebola Zaire.

Monica Georgescu

Articolul precedentImpactul terapiilor complementare asupra supravietuirii in cancer
Articolul următorInstitutul Cantacuzino: s-ar putea relua productia de vaccinuri