Impactul terapiilor complementare asupra supravietuirii in cancer

0
362

Pacientii cu forme curabile de cancer care aleg terapiile complementare refuza adesea – partial sau complet – tratamentul standard. Iar aceasta decizie ii poate costa viata, conform unui studiu observational publicat recent in revista JAMA Oncology.

in ultimii ani, in intreaga lume, terapiile alternative si complementare au castigat popularitate, fiind prezentate ca optiuni terapeutice pentru o gama larga de afectiuni. Desi sunt frecvent folosite ca sinonime, cele doua notiuni sunt diferite. Astfel, medicina complementara este folosita in paralel cu tratamentele conventionale, in timp ce medicina alternativa isi propune sa le inlocuiasca.

O echipa de cercetatori de la Yale a analizat impactul medicinei complementare in cazul bolnavilor de cancer, de la modul in care terapiile complementare afecteaza aderenta la tratamentele conventionale pana la rata de supravietuire a pacientilor care apeleaza la aceste terapii. in cadrul studiului retrospectiv observational a fost folosita baza de date a pacientilor oncologici din Statele Unite ale Americii. Pacientii inclusi in studiu aveau forme curabile de boli neoplazice: cancer de san, pulmonar, de prostata sau colorectal, fara metastaze. Investigatorii au comparat 258 de pacienti care au apelat la medicina complementara cu 1032 de pacienti – cu varsta, rasa/etnicitate, forme similare de cancer si de comorbiditati asociate – care au folosit exclusiv terapiile conventionale (radioterapie, chimioterapie si/sau terapie hormonala). in urma analizei efectuate, autorii studiului au constatat ca pacientii care au recurs la terapii complementare au fost dispusi sa refuze o serie de tratamente oncologice conventionale, fiind din acest motiv de doua ori mai predispusi la deces.

Aceasta mortalitate crescuta fata de lotul de control a fost explicata de autori in primul rand prin refuzul aderarii la terapii conventionale. De altfel, autorii studiului au subliniat in concluziile studiului ca riscul crescut de deces dispare atunci cand adeptii terapiilor complementare urmeaza simultan tratamentele conventionale recomandate de medic.

„Studiul confirma ceea ce rezulta din experienta clinica a celor care trateaza cancerul zi de zi. Se cunosc cazuri dramatice de pacienti cu forme avansate de cancer care nu au fost tratate la timp din cauza refuzului acestora de a fi tratati prin terapii conventionale, validate in urma unor studii clinice randomizate”, a declarat dr. Alexandru Grigorescu, medic primar oncologie medicala, Institutul Oncologic Bucuresti, pentru SanatateaTV.ro. Acesta a continuat explicand ca mai multi factori pot determina acest comportament, de la frica pacientului de spital si de unele proceduri medicale invazive, pana la „educatia sanitara care, evocandu-l pe Caragiale, a«lipseste cu desavarsirea»”.

De asemenea, rezultatele acestui studiu observational confirma rezultatele unui studiu publicat anterior de aceeasi echipa de cercetatori. Cu cateva luni inainte, acestia au aratat ca bolnavii neoplazici care aleg terapiile alternative in detrimentul tratamentelor conventionale au un risc crescut de deces. Studiul publicat zilele trecute vine sa completeze cercetarile pe acesta tema. Astfel, echipa de la Yale arata ca, desi terapiile complementare – sau alternative – pot da o speranta in plus pacientilor neoplazici, crescand nivelul de optimism al acestora si starea generala de bine, aderenta la terapiile conventionale – chimioterapie, radioterapie si/sau terapie hormonala – are un impact covarsitor asupra ratei de supravietuire. Terapiile alternative sau complementare nu inlocuiesc tratamentul standard in cancer.

Monica Georgescu

Articolul precedentMembri de onoare ai Societatii de Neuropatie Diabetica
Articolul următorO noua epidemie de Ebola in R. D. Congo