D. R. Congo: incepe vaccinarea impotriva Ebola

0
259

Ministerul Sanatatii Publice din Republica Democrata Congo a anuntat inceperea campaniei de vaccinare pentru Ebola la populatiile cu risc sporit, in provincia Kivu de Nord, noteaza reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Vaccinarile au inceput la o saptamana de la anuntul existentei celui mai nou focar de Ebola in aceasta tara. Pana la aceasta data au fost raportate 44 de cazuri, din care 17 au fost deja confirmate.

Primii care au fost vaccinati au fost ministrul congolez al sanatatii si coordonatorul programului extins de imunizare. Dupa ei a urmat personalul medical din prima linie din centrul de sanatate din Mangina, care au intrat in contact cu persoane infectate cu virusul Ebola. „Vaccinurile sunt un instrument important in lupta impotriva Ebola. Acesta este motivul pentru care a fost o prioritate sa le punem rapid in aplicare pentru a incepe sa protejam lucratorii din sistemul medical si populatia afectata”, a declarat dr. Oly Ilunga, ministrul sanatatii din R. D. Congo.

in prezent,sunt disponibile3.220 de doze de vaccin cu rVSV-ZEBOV Ebola si au fost solicitate doze suplimentare. Reprezentantii OMS mai spun ca, in timp ce vaccinul trece prin procesul de licentiere, un acord intre GAVI, Asociatia Vaccine si Merck, producatorul vaccinului, asigura disponibilitatea unor doze experimentale suplimentare. OMS a oferit sprijin logistic pentru infiintarea lantului de imunizare si a trimis proviziile necesare pentru vaccinare, pe langa sustinerea negocierii protocoalelor cu producatorul si autoritatile nationale, dar si sprijinirea expertilor in vaccinare din Guineea care lucreaza impreuna cu personalul autohton.

Oamenii de stiinta cred ca virusul care provoaca Ebola este raspandit pe distante mari de lilieci, care sunt gazde purtatoare si, desi acestia nu se imbolnavesc, pot transmite virusul catre alte animale arboricole, precum maimutele. Virusul ajunge, in cele din urma, sa infecteze oamenii care consuma carnea unor animale salbatice purtatoare. Epidemia de Ebola din Africa de Vest de acum doi ani a ucis peste 11.300 de oameni si a infectat aproximativ 28.600 de persoane din Guineea, Sierra Leone si Liberia.

stefania Doroftei

Articolul precedentDieta pentru sanatatea inimii – opinia expertilor
Articolul următorNoi contracte cost-volum-rezultat pentru tratamentul fara interferon al hepatitei C