Efectele caniculei asupra organismului

0
251

Canicula face ravagii in Europa, iar Romania resimte valul de caldura chiar daca nu s-a aflat in vizorul codurilor de foc. in timp ce tarile vest-europene trec prin valuri de caldura cu temperaturi care se apropie de 50 de grade Celsius, in tara noastra termometrele nu depasesc 35 de grade Celsius. Totusi, din cauza umiditatii excesive si a oscilatiilor de temperatura, stresul termic este resimtit puternic mai ales pe timpul noptii, avertizeaza meteorologii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca oamenii trebuie sa fie atenti si sa ia masuri pentru a se proteja de valul de caldura tropicala care a lovit Europa. O hidratare adecvata, mentinerea unei temperaturi normale a corpului, dar si dusurile si folosirea hainelor din materiale naturale in culori deschise sunt esentiale pentru a depasi cu bine aceasta perioada, sustin specialistii. De asemenea, oamenii sunt sfatuiti sa poarte palarii si ochelari de soare, sa acopere ziua ferestrele, iar dimineata sa aeriseasca incaperile si sa foloseasca prosoape umede la ferestre pentru a racori camerele. in timpul perioadelor de canicula, lumea este sfatuita sa se hidrateze corespunzator si sa evite alcoolul, cafeaua si zaharul. in plus, medicii recomanda sa fie consumata mancare usoara, cu multe legume si fructe, mai putin carne si grasimi.

Sfaturi_OMS

OMS atentioneaza ca, in fiecare an, valurile de canicula pun in pericol sanatatea multor oameni, in special a celor in varsta. Caldura excesiva provoaca oboseala accentuata, atacuri de cord sau confuzie si poate inrautati problemele de sanatate deja existente cum ar fi bolile cardiovasculare si respiratorii. „Pacientii cu diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, hipertensiune sau sechele de infarct, cu boala cardiaca ischemica sau insuficienta cardiaca trebuie sa aiba foarte mare grija pentru a nu se produce o decompensare a bolii de baza. La fel, ne referim la pacientii cu boli obstructive pulmonare, bronhopneumopatie cronica obstructiva sau cu astm bronsic, pentru ca si ei se decompenseaza usor. Copiii mici se deshidrateaza foarte usor si trebuie sa se plimbe, dar la orele cand este racoare, iar persoanele varstnice trebuie sa evite perioadele cu caldura mare. Nu se fac plimbari la orele pranzului, este bine sa se faca deplasari doar in cazuri de extrema urgenta”, a declarat Rodica Tanasescu, vicepresedinta a Societatii Nationale de Medicina Familiei, pentru SanatateaTV.ro.

in timpul zilelor de canicula, este recomandata pastrarea unei temperaturi scazute in locuinte, sub 32 de grade Celsius ziua si 24 de grade noaptea. De asemenea, oamenii sunt sfatuiti sa poarte palarii si ochelari de soare, sa evite activitatile fizice intense, sa stea la umbra si sa nu lase copiii sau animalele in masini. Oamenii in varsta sunt insa cei mai afectati de schimbarile bruste de temperatura, iar cei singuri sau bolnavi ar trebui vizitati cel putin o data pe zi in aceste perioade, spun medicii.

Reprezentantii OMS mai atentioneaza ca persoanele care se simt slabite, anxioase, au ameteli, stari permanente de sete si dureri de cap trebuie sa ceara ajutorul medicilor. Ca prime masuri, trebuie sa stea intr-un spatiu racoros si sa-si monitorizeze temperatura corpului. in cazul in care apar spasme musculare, e nevoie ca persoana respectiva sa se odihneasca si sa bea lichide care contin electroliti. insa, daca spasmele musculare tin mai mult de o ora, apar simptome neobisnuite, prezinta stari de delir, piele uscata, febra, convulsii sau pierderea cunostintei, trebuie chemata ambulanta.

stefania Doroftei

Articolul precedentDieta pentru sanatatea inimii – opinia expertilor
Articolul următorNoi contracte cost-volum-rezultat pentru tratamentul fara interferon al hepatitei C