Revizuirea taxei clawback, una dintre masurile propuse de industria farmaceutica in vederea imbunatatirii sistemului de sanatate

0
109

Revizuirea taxei clawback prin introducerea calcului diferentiat, bazat pe delimitarea medicamentelor in doua grupe este una dintre masurile pe termen scurt propuse de industria farmaceutica din Romania reprezentantilor institutiilor internationale (Banca Mondiala, Fondul Monetar International si Comisia Europeana) si Guvernului. Scopul acestor masuri este acela de a imbunatati sistemul sanitar romanesc, potrivit unui comunicat de presa primit de redactia www.sanatateatv.ro.

Astfel contributia sa fi redusa pentru anumite medicamente, formula de calcul avand la baza sistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamentele generice (maxim 65% din pretul medicamentului inovator).

Printre masurile propuse de catre industria farmaceutica se numara si revizuirea listei de medicamente si introducerea de noi molecule in primul trimestru al anului 2014, eliminarea adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor din valoarea contributiei clawback platite de producatori si identificarea unor masuri pentru distribuirea echitabila a poverii fiscale de-a lungul lantului de distributie a medicamentelor, dar si schimbarea politicii de stabilire a pretului astfel incat sa fie eliminat riscul ca pacientii sa nu aiba acces la medicamente ori sa nu gaseasca medicamentele necesare pentru anumite afectiuni.

„Sistemul de sanatate romanesc este printre cele mai slab finantate din Uniunea Europeana si este necesar sa lucram impreuna cu factorii de decizie pentru a schimba acest lucru. Pana acum industria farmaceutica a fost un partener real al autoritatilor, contribuind activ la mentinerea unui nivel constant al sistemului de sanatate actual. Numai in perioada 2012-2013, 2 din 10 pacienti romani au fost tratati exclusiv din contributiile industriei farmaceutice prin taxa clawback. Noi punem la dispozitie in continuare toata expertiza noastra, dar numai impreuna cu autoritatile putem gasi solutii viabile, astfel incat treptat sa creem un sistem de sanatate in folosul tuturor pacientilor si in acelati timp un mediu de business transparent si predictibil”, a declarat Calin Galaseanu, presedinte Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente.

Mai multe informatii despre masurile propuse de industria farmaceutica gasiti pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentConf. univ. dr. Viorel Jinga: Vezica hiperactiva se caracterizeaza prin nevoia frecventa de a urina
Articolul următorOMS : Cancerul, o adevarata problema de sanatate publica in intreaga lume