OMS : Cancerul, o adevarata problema de sanatate publica in intreaga lume

0
23

Cancerul este este o adevarata problema de sanatate publica, ce continua sa se raspandeasca tot mai mult la nivel mondial, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Se estimeaza ca in anul 2030, numarul cazurilor de cancer va atinge 22 milioane, in conditiile in care in 2012 in intreaga lume s-au inregistrat 14 milioane. Aceste statistice sunt prezentate intr-un raport al Centrului international de cercetare in domeniul cancerului, agentie specializata a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

„Ca o consecinta a cresterii si imbatranirii populatiei, tarile in curs de dezvoltare sunt afectate in mod disproportionat de numarul tot mai mare de cancer. Mai mult de 60% din totalul cazurilor de cancer din intreaga lume se inregistreaza in Africa, Asia si America Centrala si de Sud. Mai mult, in aceste regiuni, numarul deceselor provocate de cancer este de 70%, situatie agravata de lipsa de depistare precoce si accesul la tratament”, se precizeaza in raportul Centrului international de cercetare in domeniul cancerului.

in 2012, cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate au fost cancerul la plaman (1.8 milioane de cazuri), cancerul la san (1.7 milioane de cazuri) si cancerul de colon cu 1.4 milioane de cazuri in intreaga lume. Ca si grad de mortalitate, cancerul la plaman a provocat cele mai multe decese la nivel mondial, in anul 2012, aproximativ 1.6 milioane de decese, urmat de cancerul la ficat cu 0.8 milioane decese si cancerul la stomac cu 0.7 milioane decese.

Ad in title

in fata acestei statistici ingrijoratoare, autorii raportului recomanda nu doar tratamente noi, ci si dezvoltarea preventiei la scara larga. Printre masurile ce ar trebuie adoptate de toate tarile lumii se numara campanii de vaccinare impotriva hepatitei B si a virusului Papiloma Uman.

„Guvernele trebuie sa-si intensifice progresiv angajamentul politic pana la punerea in aplicare a unui screening de inalta calitate si programe de depistare precoce a cancerului, care sunt mai degraba o investitie si nu un cost”, se arata in raport.

Raportul privind situatia cancerului in lume a fost realizat in colaborare cu 250 de oameni de stiinta din peste 40 de tari.

Articolul precedentRevizuirea taxei clawback, una dintre masurile propuse de industria farmaceutica in vederea imbunatatirii sistemului de sanatate
Articolul următorLa fiecare 5 ore, o femeie moare in Romania de cancer de col uterin