Reguli esențiale pentru un somn odihnitor, care îți protejează sănătatea. Le respecți?

0
215

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (C.O.P.A.C.)reamintește câteva reguli utile de urmat pentru un somn de calitate:

• La adulți, se recomandă ca durata somnului să fie de 7 ore sau mai mult.
• Lipsa de somn predispune la obezitate, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli coronariene cum ar fi infarctul de miocard, apnee în somn, tulburări ale ritmului cardiac. În plus, probleme mentale, lipsă de concentrare, risc de accidentări.
• Calitatea somnului e și ea importantă. Când știu că nu mă odihnesc bine? Când mă trezesc și nu mă simt odihnit după ce am dormit o perioadă suficient de lungă.

C.O.P.A.C.: Cantitatea optimă de somn variază de la o persoană la alta. Unele persoane se simt revigorante după 6 ore de somn, în timp ce altele au nevoie de 9 sau 10 ore

Potrivit reprezentanților pacienților, principiul “Lucrez mai mult in timpul săptămânii, recuperez somnul in week-end”, nu este corect: deși poți recupera o parte din somnul pierdut în timpul săptămânii în weekend, nu poți recupera integral beneficiile lui iar lipsa cronică de somn poate avea consecințe negative asupra sănătății, chiar și dacă încerci să o compensezi în weekend – se menționează pe platforma online a organizației.
Un alt concept greșit este “Sforăi, deci dorm profund!” – sforăitul poate fi un semn al unei probleme cunoscute sub numele de apnee de somn, care poate perturba calitatea somnului și poate avea efecte negative asupra sănătății.
”Nu îmi amintesc să fi visat nimic, deci nu am visat deloc!” – Toată lumea visează în timpul somnului REM (mișcări rapide ale ochilor), chiar dacă nu-și amintesc visele. Acesta este un proces natural și esențial pentru sănătatea mintală și funcționarea creierului.

Cinci pași spre un somn de calitate

Specialiștii propun un plan de acțiune în cinci pași pentru un somn odihnitor și sănătos:
1. Păstrează un program regulat. Mergi la culcare în fiecare seară la aceeași oră și trezește-te zilnic la aceeași oră, chiar și în weekend.
2. Asigură-te că dormitorul este aerisit, liniștit, fără lumină excesivă, cu un mediu propice relaxării și o temperatură confortabilă.
3. Scoate din dormitor dispozitivele electronice cum ar fi televizor, computer, telefon.
4. Evită mesele îmbelșugate, alcoolul sau cafeaua consumate înainte de culcare.
5. Fă mișcare! Activitatea fizică te ajuta să adormi mai ușor seara.
Articolul precedentIași: Prima Conferinţă a Colegiului Dieteticienilor din România
Articolul următorProf. univ. dr. Viorel Jinga și-a depus candidatura pentru un nou mandat de Rector al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”