Iași: Prima Conferinţă a Colegiului Dieteticienilor din România

0
1201

Sute de specialiști dieteticieni, medici, psihologi sau kinetoterapeuţi din ţară şi din străinătate, se vor întâlni, în perioada 8-9 decembrie, în cadrul primei Conferinţe a Colegiului Dieteticienilor din România organizată de Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din Judeţul Iaşi şi Colegiul Dieteticienilor din România; evenimentul se va desfăşura la Palas Congress Hall şi va fi structurat în două părţi. Vineri se va desfălura sesiunea de comunicări ştiinţifice cu tema „Aplicaţiile intervenţiilor nutriţionale în managementul afecţiunilor cardiometabolice”, iar sâmbătă, cursul postconferinţă cu tema „Elemente de psihologie cu aplicabilitate în practica nutriţională”.

„Bolile cardiovasculare sunt ucigaşul numărul unu la nivel mondial. Se estimează că acestea iau vieţile a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în fiecare oră din cauza bolilor de inimă. În ţara noastră, jumătate dintre decese au drept cauză bolile cardiovasculare, iar în anul 2021 o persoană din patru se afla în evidenţa medicilor de familie cu o boală cardiovasculară”, avertizează Adina Rusu, preşedinte al Conferinţei Colegiului Dieteticienilor din România şi preşedinte al Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Iaşi.

Scopul evenimentului este de a crește accentul pus pe nutriţie în gestionarea bolilor cronice, în contextul în care, în România, 1 din 12 adulţi suferă de diabet iar numărul adulţilor care trăiesc cu această afecţiune aproape s-a dublat în ultimul deceniu.

Doar în 2021, România a înregistrat un număr record de cazuri de diabet diagnosticate, circa 1,5 milioane cazuri

„În ceea ce priveşte obezitatea, această pandemie cuprinde tot mai mult, de la an la an, şi ţara noastră. Astfel, conform ultimului Profil de ţară în ceea ce priveşte sănătatea realizat de Comisia Europenă, deşi la adulţi rata obezitate autoraportate din România este sub media din Uniunea Europeană, ratele excesului de greutate şi obezitate în rândul adolescenţilor au crescut constant în ultimele două decenii, una din cinci persoane cu vârsta de 15 ani încadrându-se în aceste categorii. Acelaşi document menţionează faptul că rata alimentară nesănătoase raportate în rândul românilor este mai mare comparativ cu media UE şi că alimentaţia nesănătoasă, inclusiv consumul redus de fructe şi legume, precum şi consumul ridicat de zahăr şi sare, au fost implicate într-un sfert din totalul deceselor înregistrate în 2019″, a mai subliniat specialistul citat.

Vor prezenta lucrări specialişti în domeniu, profesori universitari şi biologi din Iaşi, Cluj, Bacău, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti precum și doi importanţi specialişti din Statele Unite: Sylvia Klinger, dietetician recunoscut şi fondator a „Hispanic Food Communications” şi John Cassilas, director executiv al GlobalRise, o organizaţie care militează pentru creşterea calităţii vieţii copiilor din zonele sărace prin intermediul unei nutriţii optimizate şi a unei sistem axat pe cultura gastronomică locală.

Articolul precedentBNS: Fără grevă, „legea privind creșterile salariale urmează să fie promulgată de către președinte”
Articolul următorReguli esențiale pentru un somn odihnitor, care îți protejează sănătatea. Le respecți?