Realitatea virtuala in psihoterapie, metoda aplicata la Universitatea Babes-Bolyai

0
205

Terapia virtuala este o metoda utilizata in premiera in psihoterapie la Universitatea Babes-Bolyai, din Cluj Napoca.
Psihoterapeutul Anton Raluca a declarat, pentru AGERPRES, ca aceasta metoda ajuta la stabilirea diagnosticului in cazul copiilor cu ADHD, pentru a evalua lipsa de atentie a acestora, dar este folosita si in tratamentul unor fobii precum fobia de avion, de paianjen, anxietate, durere cronica, mai ales in zona lombara.

Specialista a accentuat asupra faptului ca metoda realitatii virtuale este o metoda cu rezultate excelente in aceste afectiuni atat la copii, cat si la adulti. Ea a adaugat ca in ceea ce priveste ADHD afectiunea nu este atat de raspandita pe cat se crede. Hiperactivitatea copiilor de cele mai multe ori este normala. Un lucru trebuie avut in vedere in ceea ce priveste educatia copiilor, si anume ca parintii sa le acorde mai multa atentie, sa-i recompenseze atunci cand trebuie iar in cazul in care au gresit pedepsele sa fie aplicate pe loc, nu mai tarziu.

Educatia pe care o primesc copiii azi vine din mai multe parti, bona, educatoare, parinti, iar copilul, la un moment dat, nu mai stie ce sa aleaga. in aceasta situatie, parintii au un rol extrem de important, a subliniat psihoterapeutul.

Raluca Anton s-a referit si la terapiile in cazul copiilor cu autism, pentru care exista programe pe calculator, care simuleaza diferite stari emotionale, pe care acesti copii le pot diferentia si invata. Specialista a spus ca nu se cunosc cauzele acestei afectiuni si, ca urmare, nu se vindeca. Ceea ce se poate face pentru copiii cu autism este cresterea capacitatii de a interactiona cu cei din jur si scaderea agresivitatii la unii dintre acestia.

Medicul a mentionat ca acesti copii nu e bine sa fie izolati, dar e bine sa se lucreze cu fiecare in parte. Ei pot face lucruri standard, cum ar fi sa lipeasca timbre fara sa se plictiseasca, sa impatureasca servetele, unii pot face reproduceri dupa picturi.
De asemenea, Raluca Anton s-a referit si la faptul ca nu sunt multe centre speciale pentru acesti copii. Ea a spus ca din toamna se intentioneaza sa se aduca la Cluj un robot cu care sa se lucreze cu copiii cu autism.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentCASMB a aprobat 38 de cereri pentru formularul E112
Articolul următorCea mai fericita zi a anului? 20 iunie