Nicolaescu: Noua lista de medicamente compensate va fi introdusa din 15 iulie

0
227

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a anuntat sambata, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca noua lista de medicamente compensate va fi introdusa din 15 iulie si nu de la 1 iulie, cum s-a anuntat initial, transmite corespondentul AGERPRES.

„Lista noua de medicamente compensate va intra cu protocoale terapeutice. Asta inseamna ca vor fi reguli si medicale, si economice, care vor incerca sa micsoreze abuzul, superficialitatea si lipsa de responsabilitate. Lista este deja la avizare si, intr-o saptamana-doua, intra in sedinta de guvern. Initial anuntasem ca o introducem la 1 iulie, dar o vom introduce din 15 iulie”, a spus Nicolaescu.

El a precizat ca data de 1 iulie este ziua in care majoritatea oamenilor se duc cu retetele la farmacii si ca a introduce noua lista si protocoalele terapeutice inseamna un blocaj de 3-4 zile. Nicolaescu crede ca, prin introducerea protocoalelor terapeutice, medicii nu mai au voie sa greseasca.

„Ne chinuim de doi ani sa introducem aceste protocoale terapeutice. in sfarsit, comisia de specialitate le-a realizat in proportie de 80%. 20% le vom introduce cu forta, adica acelea pe care comisiile nu le-au facut. Noi am preluat protocoalele internationale pe care le-am tradus si le aprobam prin Ordin de ministru”, a afirmat Nicolaescu.

Pentru verificarea on-line a modului de prescriere a retetelor compensate, Eugen Nicolaescu a precizat ca urmeaza sa fie introdus sistemul informatic de monitorizare pe baza codului numeric personal.
„Acolo exista si varsta, sexul, patologia, zona din care vine pacientul. Se poate vedea daca prescrierea a fost corecta”, a spus ministrul Sanatatii, semnaland ca au fost retete pentru sugari care contineau medicamente pentru batrani si ca, la nivel de tara, 3 pana la 7% dintre retete sunt scrise abuziv.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentCASMB a aprobat 38 de cereri pentru formularul E112
Articolul următorCea mai fericita zi a anului? 20 iunie