Raport OMS-UNICEF: Numarul imbolnavirilor de malarie a scazut, dar aproape jumatate din populatia lumii ramane inca la risc

0
53

Rata mortalitatii prin malarie a scazut cu 60% incepand cu anul 2000, ceea ce insumeaza 6,2 milioane de vieti salvate, marea majoritatea fiind copii, se arata intr-un raport comun OMS-UNICEF publicat in data de 17 septembrie 2015.

Mai exact, raportul releva faptul ca obiectivele au fost in mare parte atinse si ca incidenta malariei a scazut pana in 2015, numarul noilor cazuri de boala reducandu-se cu 37% in 15 ani.

De altfel, tinerea sub control a malariei la nivel global este una dintre problemele de sanatate publica realizata cu succes in ultimii 15 ani, fapt care demonstreaza ca strategiile propuse si aplicate si-au atins obiectivele, dupa cum se arata in comunicatul de presa postat pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

in acelasi timp, un numar tot mai mare de tari sunt pe punctul de a elimina malaria. Acest lucru este dovedit de faptul ca in anul 2014 un numar de 14 tari au raportat zero cazuri de boala, iar alte sase au raportat mai putin de 10 cazuri. Cele mai rapide scaderi in ceea ce priveste numarul cazurilor au fost observate in Caucaz si Asia Centrala, statele din aceste regiuni raportand zero cazuri in anul 2014. Acelasi trend descendent a putut fi observat si in Asia de Est.

insa, in ciuda tuturor eforturilor depuse, malaria ramane totusi o problema de sanatate publica acuta in multe regiuni. Numai in 2015 au fost estimate 214 milioane de cazuri noi de malarie, iar aproape 438.000 de oameni si-au pierdut viata din cauza acestei afectiuni care poate fi prevenita si tratata. Mai mult, aproximativ 3,2 miliarde de oameni (adica aproape jumatate din populatia lumii) se afla la risc de a se imbolnavi de malarie.

Potrivit comunicatului de presa, 80% din cazurile de malarie au fost inregistrate in 15 tari, multe dintre acestea apartinand Africii sub-Sahariene. De altfel, copiii cu varsta sub 5 ani reprezinta mai mult de doua treimi din totalul deceselor asociate cu malaria. intre 2000 si 2015, rata mortalitatii prin malarie la copiii sub cinci ani a scazut cu 65%, ceea ce inseamna aproximativ 5,9 milioane de vieti de copii salvate.

Articolul precedentPacientii cu cancere abdominale pot beneficia de cel mai avansat tratament din lume si in Romania
Articolul următorProf. univ. dr. Viorel Serban: Specialitatea de Diabet, Nutritie si Boli metabolice, realizare importanta a ultimilor 50 de ani