Prof. univ. dr. Viorel Serban: Specialitatea de Diabet, Nutritie si Boli metabolice, realizare importanta a ultimilor 50 de ani

0
385

Romania se numara printre putinele tari care au o specialitate de Diabet, Nutritie si Boli metabolice de sine statatoare. Odata cu infiintarea specialitatii a inceput sa se contureze si o comunitate a diabetologilor romani, o comunitate care in timp a devenit foarte numeroasa si a contribuit si mai mult la dezvoltarea si recunoasterea acestei specialitati atat in tara cat si peste hotare.

„infiintarea specialitatii de Diabet, Nutritie si Boli metabolice este o realizare importanta a diabetologiei ultimei jumatati de secol. Specialitatea acopera teritoriul patologiei diabetice, la adult ma refer, destul de bine. Şi asta chiar daca ar mai fi nevoie de medici de Diabet, Nutritie si Boli metabolice noi avand in vedere ca numarul de pacienti este tot mai mare. Eu vad aceasta specialitate cu viitor. Cred ca nu se va desfiinta specialitatea de Diabet, Nutritie si Boli metabolice, dar daca totusi acest lucru se va intampla atunci va fi o mare greseala. Aceasta specialitate prin competenta si utilitate si-a verificat si si-a confirmat necesitatea”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Viorel Şerban, medic primar Diabet, Nutritie si Boli metabolice.

in ceea ce priveste generatiile de tineri diabetologi, prof. univ. dr. Viorel Şerban este de parere ca acestia ar trebui sa se implice mai mult in acest domeniu si sa aiba preocupari la un nivel mult mai inalt.

„Şi in Romania s-au schimbat generatiile, s-au schimbat si prioritatile oamenilor. Cei care am venit adulti, dinainte de 1989, am avut alte prioritati. Poate ca studiul a fost pe locul intai. Studiul si performantele profesionale avute cu mijloacele de atunci. insa cred ca s-a depus foarte multa munca din punct de vedere profesional, s-a scris mai mult. Ar trebui sa se reia aceste lucruri, sa se reia aceste preocupari la un nivel superior daca se poate”, a mai adaugat prof. univ. dr. Viorel Şerban.

Articolul precedentRaport OMS-UNICEF: Numarul imbolnavirilor de malarie a scazut, dar aproape jumatate din populatia lumii ramane inca la risc
Articolul următorZiua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, celebrata astazi in toata lumea