Dr. Norina Gavan: Dorim sa facem un model optim al ingrijirii piciorului diabetic, in care sa luam in calcul toate costurile

0
341

Piciorul diabetic este una dintre cele mai frecvente complicatii ale diabetului. Daca nu este diagnosticat si tratat la timp, consecintele sunt dintre cele mai grave, variind de la ulceratii pana la amputarea piciorului. Toate aceste aspecte implica costuri ridicate atat pentru persoana in cauza cat si pentru societate. Care este insa situatia exacta a acestor costuri, acest fapt nu este tocmai bine stiut, potrivit dr. Norina Gavan, presdinte Asociatia de Podiatrie din Romania.

„in multe tari situatia costurilor nu este foarte clara. Ma refer la situatia costurilor legate de ceea ce inseamna ingrijirea piciorului diabetic. si este vorba in principal de costurile directe, nu de cele indirecte. Romania are anumite date, este vorba de DRG-uri, este vorba de datele care se refera la zilele de spitalizare si costurile pe care le implica tratamentul in spital al unei persoane cu picior diabetic in functie de patologia cu care se interneaza. De cele mai multe ori, pacientul roman trebuie sa-si cumpere materialele de care are nevoie in cadrul spitalizarii. Spitalele, unitatile sanitare din domeniul public nu au in dotare tot ceea ce este nevoie si atunci costurile bineinteles nu sunt cele reale. Ceea ce vrem noi sa facem este sa imaginam un model ideal, optim al acestei ingrijiri in care sa luam in calcul absolut tot ceea ce inseamna aceasta ingrijire incepand de la spitalizare, mancare, medicatie, salariul asistentului, salariul medicului, nu in ultimul rand posibilitatea existentei unor afectiuni in plus fata de boala cu care se interneaza pacientul. Speram ca aceste date sa ne ajute in convingerea autoritatilor, in constientizarea acestora asupra costului real al ingrijirii piciorului diabetic. Ar trebui sa ne gandim ce inseamna preventia a tot ceea ce inseamna picior diabetic astfel incat sa nu ajungem la ulceratii si sa nu ajungem la amputatii”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro dr. Norina Gavan, presedinte Asociatia de Podiatrie din Romania, cu prilejul primului curs de formatori in Podiatrie din Romania.

De altfel, specialistii sunt de parere ca ar trebui luate in calcul si costurile post-amputatie, care nu sunt mici. Iar asta cu atat mai mult cu cat o persoana ce a suferit o amputatie nu mai poate da acelasi randament ca inainte.

„Ceea ce dorim sa facem este sa includem si costurile post-amputatie, pentru ca o persoana care sufera o amputatie, lasand la o parte impactul psihologic al unei amputatii, poate fi considerata fara discutii o persoana cu un handicap. Iar gradul ei de munca si de disponibilitate nu mai este acelasi si atunci, bineinteles, ca randamentul muncii nu mai este cel scontat. Exista studii publicate care arata ca o persoana cu diabet zaharat are un randament al muncii mai mic cu 10-15% fata de o persoana fara diabet zaharat. Adica in cele opt ore cat ar fi de lucrat intr-o zi, o persoana cu diabet zaharat lucreaza la fel ca o persoana fara diabet dar nu in opt ore ci in sase ore. in conditiile in care pe langa diabetul zaharat se adauga o neuropatie diabetica, se mai adauga o amputatie, atunci randamentul scade vertiginos”, a mai adaugat dr. Norina Gavan.

Articolul precedentPacientii cu cancere abdominale pot beneficia de cel mai avansat tratament din lume si in Romania
Articolul următorProf. univ. dr. Viorel Serban: Specialitatea de Diabet, Nutritie si Boli metabolice, realizare importanta a ultimilor 50 de ani