Conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu: A crescut numarul amputatiilor minore

0
445

Numarul amputatiilor minore in cazul piciorului diabetic inregistreaza un trend ascendent, potrivit specialistilor. in ceea ce priveste amputatiile majore, acestea par sa fi ramas la acelasi nivel.

„Amputatiile sunt influentate de multe aspecte. Ceea ce am observat la noi in urma cercetarilor, si pot spune ca este un lucru bun, este ca numarul de amputatii creste intr-adevar, dar creste numarul de amputatii asa-zise minore. Deci cele sub articulatia gleznei. Asta inseamna ca incet, incet si chirurgii si probabil ca si noi, diabetologii, am facut si facem in asa fel incat sa conservam cat se poate de mult din picior, din functia lui. Deci chiar daca numarul per total de amputatii e in crestere, iata ca asistam la o crestere a numarului amputatiilor minore. Ceea ce, paradoxal, e bine. intr-o evaluare facuta de noi in perioada 2006-2011, amputatiile minore au reprezentat per total doua treimi din totalul amputatiilor. si facand, prin metode statistice, evaluari de tendinte putem spune ca amputatiile majore se plafoneaza oarecum. Asta pare sa fie tendinta”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedinte Societatea de Neuropatie Diabetica.

Rezultatele Studiului PREDATORR au aratat ca in 11% din populatia adulta a Romaniei are diabet zaharat. in ceea ce priveste amputatiile, peste 50% din totalul acestora au survenind la persoane cu diabet zaharat, potrivit conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu. Totodata, specialistul a subliniat faptul ca riscul de amputatie la o persoana cu diabet este de 10-20 de ori mai mare decat la o persoana fara diabet zaharat.

Articolul precedentPacientii cu cancere abdominale pot beneficia de cel mai avansat tratament din lume si in Romania
Articolul următorProf. univ. dr. Viorel Serban: Specialitatea de Diabet, Nutritie si Boli metabolice, realizare importanta a ultimilor 50 de ani