Rafila: Avem doar un an la dispoziţie în care trebuie să pregătim profesori de biologie pentru a preda „Educaţia pentru sănătate”

0
186

Educaţia pentru sănătate trebuie sprijinită de specialişti, dar predată de profesori, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. „Avem doar un an la dispoziţie în care trebuie să pregătim profesori de biologie, diriginţi pentru modulele din învăţământul primar, gimnazial şi licea”, a precizat minsitrul.

„Cred că asta este soluţia corectă. În anul 2002, a fost lansat Programul ‘Educaţie pentru sănătate’ în şcoala românească, dar de 21 de ani a rămas facultativ şi doar 5% dintre părinţii îşi trimit copiii la „Educaţie pentru sănătate”. Lucrul acesta a nu este deloc în regulă. Vedeţi, acum avem foarte multe provocări, consumul de substanţe psihoactive, consumul de droguri este una dintre ele. Dacă copilul învaţă încă din primii ani de educaţie în şcoală că acest consum este profund nociv şi îi va afecta viaţa în mod iremediabil, cu siguranţă, nu vom avea aceleaşi probleme”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru  Rafila, după ce a participat la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”din București.

Minsitrul a subliniat că, prin acest program, nu va putea fi eradicat consumul de droguri, „dar, cu siguranţă, un copil informat încă din primii ani referitor la nocivitatea consumului de droguri, la ce fel de riscuri este supus, va fi mult mai reticent”.

„Putem să-l învăţăm să fie suficient de abil încât să evite capcanele prin care traficanţii încearcă să-l atragă. Lucrurile astea se pot dobândi în şcoală, sigur, ca multe alte lucruri, începând cu deprinderi igienice, stilul de viaţă sănătos, mişcarea, educaţia fizică. Avem datoria către copiii noştri să facem acest lucru, iar opinia mea este că putem, anul viitor, să începem această activitate în mod sistematic printr-o disciplină curriculară care să fie prezentă la toate ciclurile de învăţământ, fără să aglomereze în mod excesiv programul elevilor, fără să mergem cu elemente coerciţie, ci cu elemente de educaţie şi de convingere. Sunt convins că şi părinţii, în marea lor majoritate, vor îmbrăţişa acest lucru. Noi am mai semnat un protocol cu Patriarhia Română care sprijină aceste demersuri ale Ministerului Sănătăţii”, a explicat ministrul Sănătății.

Articolul precedentMinistrul Sănătății: Respingem total testarea antidrog în masă a elevilor
Articolul următorMinistrul Alexandru Rafila, apel către studenții mediciniști: „Avem o datorie față de această țară”