Ministrul Sănătății: Respingem total testarea antidrog în masă a elevilor

0
183

Respingem total testarea antdrog în masă a elevilor, a declarat, luni, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. „Testarea trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului. Trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare şi după testare, dacă este pozitivă”, a precizat ministrul.

„Am făcut un grup tehnic cu specialişti la Ministerul Sănătăţii. Am primit de curând concluziile acestui grup şi opinia specialiştilor este ca testarea să se facă într-un centru specializat. Rămâne de văzut cum o punem în aplicare. (…) Au avut un punct de vedere medical şi aş vrea să-l respectăm. (…) Un lucru trebuie să fie foarte clar: respingem total screening-ul elevilor, adică testarea masă a elevilor. Testarea trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului. Trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare şi după testare, dacă este pozitivă. O să descriem şi parcursul, din punct de vedere medical, al unui copil, al unui adolescent care a consumat droguri, pentru că el poate avea nevoie de o asistenţă medicală de urgenţă dacă este vorba de faza acută a intoxicaţiei, fie de o activitate medicală împotriva adicţiei”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, după ce a participat la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București.

Acţiunile Ministerului Sănătăţii trebuie integrate cu cele ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru că prevenirea consumului de droguri are drept componentă extrem de importantă combaterea traficului de droguri, care afectează România, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Uniunea Europeană, a arătat ministrul.

Potrivit ministrului, un tânăr care consumă droguri este depistat „în primul rând” de părinte, „pentru că el poate să observe modificările de comportament”. „Poate că reticenţa unora dintre părinţi să îşi ducă copilul la testare, la tratament medical este legată de lipsa unui sistem de agregat şi suficient de extins la nivel naţional”, a adăugat minsitrul Sănătății.

În opinia sa, trebuie găsită o soluţie pentru ca Agenţia Naţională Antidrog să aibă cel puţin în fiecare judeţ câte o filială, „câte un centru specializat nu numai pentru adulţi, ci şi pentru copii şi pentru adolescenţi, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili, fiind mai uşor influenţabili dacă nu au avut informaţia la şcoală sau în familie legată de respingerea consumului de droguri”.

„Asistăm la o situaţie care durează de foarte mulţi ani şi acum vrem să rezolvăm problema în 24 de ore. Problemele pe care le rezolvăm în 24 de ore sau într-o săptămână reflectă doar reactivitate, nu reflectă seriozitatea construcţiei unui sistem care să vină în întâmpinarea cerinţelor cetăţenilor. Eu prefer cea de-a doua variantă – a construcţiei unui sistem. Există şi acum posibilitatea testării la spitale unde există secţii de toxicologie, dar asta nu rezolvă problema. Problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare – testarea este doar un element care evidenţiază o intoxicaţie care poate să fie acută sau cronică, care are nevoie de asistenţă medicală. Problema consumului de droguri se poate rezolva prin educaţie şi prin combaterea traficului de droguri, Astea sunt elementele de bază care previn consumul”, a arătat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Conform ministrului, există un raport preliminar referitor la fentanil după verificarea a 500 de farmacii, care va fi dat publicităţii.

Articolul precedentUMF „Carol Davila”: Mesajele conducerii universitare la începutul unui nou an de studiu (VIDEO)
Articolul următorRafila: Avem doar un an la dispoziţie în care trebuie să pregătim profesori de biologie pentru a preda „Educaţia pentru sănătate”