Ministrul Alexandru Rafila, apel către studenții mediciniști: „Avem o datorie față de această țară”

0
209

În Amfiteatrul „George Emil Palade” din incinta Palatului Facultății de Medicină din Capitală s-a desfășurat, luni, deschiderea oficială a noului an universitar, în prezența ministrului Sănătății – prof.univ.dr. Alexandru Rafila.

Acesta i-a îndemnat inclusiv pe cei 2.686 „boboci” care au trecut pentru prima oară pragul celei mai vechi și mai titrate instituții de învățământ superior medical românesc să înțeleagă importanța implicării lor la schimbarea sistemului medical românesc:

„În perioada următoare o să vedeți că România se schimbă din punct de vedere al sistemului de sănătate iar când voi veți termina Universitatea de Medicină, Farmacie, Stomatologie sau Asistență Medicală, principalele investiții din sistemul de sănătate vor fi finalizate, marea lor majoritate. Aceste investiții vor fi inutile fără voi! Din motivul acesta fac un apel pentru toți studenții, către toți tinerii medici, să înțeleagă că această țară are nevoie de profesioniști în sistemul de sănătate iar tot ceea ce facem în momentul de față din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii medicale, poate să aibă valoare numai dacă voi veți folosi această infrastructură în folosul oamenilor. 

Cred că ăsta e lucrul cel mai important pe care îl avem de făcut: cred că avem o datorie față de această țară, trebuie să ne exercităm profesiunea cu demnitate, bună-credință și să facem lucrul acesta ca să putem avea speranța unui viitor mai bun, mai ales voi – generația voastră trebuie să aibă această speranță.(…)

Vreau să vă spun că acest parteneriat care există între ministerele Sănătății și Educației, între Ministerul Sănătății și organizația principalelor universități de medicină și farmacie din România – G6 – a schimbat foarte mult sensul modului în care se dezvoltă învățământul medical din țară: dezvoltîm centre de instruire pentru tinerii medici la mai multe universități – mai ales aici, la București – avem foarte multe proiecte pe care le finanțăm pentru dezvoltarea profesională a tinerilor medici și, cu siguranță, voi veți fi beneficiarii acestor proiecte. 

Vă mulțumesc pentru faptul că ați optat și învățat din greu ca să deveniți studenți ai acestei universități. Cu siguranță, veți face cinste UMFCD, așa cum de-a lungul timpului, foarte mulți dintre acești absolvenți au reușit să impresioneze la nivel național, internațional, prin performanțele profesionale medicale, din cercetare – pentru că nu în ultimul rând, cercetarea este cea care creează plusvaloare, mai ales în mediul academic. Vă urez succes și cu sigurență ne vom întâlni în postura de student și cadru didactic” – le-a adresat, la rândul său, ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, studenților din amfiteatrul Facultății de Medicină.

Articolul precedentRafila: Avem doar un an la dispoziţie în care trebuie să pregătim profesori de biologie pentru a preda „Educaţia pentru sănătate”
Articolul următorPremiul Nobel pentru medicină 2023: Katalin Kariko și Drew Weissman, laureați pentru vaccinurile ARN mesager împotriva COVID-19