Raed Arafat, despre noile măsuri de relaxare adoptate miercuri de Guvern

0
90

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Raed Arafat, a anunțat miercuri noile măsuri de relaxare aprobate în ședința de Guvern, precizând că există și un nou prag de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de COVID-19, de 2%.

”Acum avem un nou prag stabilit, de 2 la mie, iar măsurile vor fi corelate inclusiv la pragul de 2 la mie, care este sub cel anterior, de 3 la mie”, a declarat Raed Arafat după ședința de Guvern.

Potrivit HG aprobate, de la 1 august sunt permise:

  • Creșterea numărului de participanți la activitățile culturale, artistice și de divertisment până la 75.000 în spațiile deschise, în județele/ localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori. Acest lucru este condiționat de testarea, vaccinarea sau trecerea prin boală a participanților
  • Creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri până la 150 în spațiile închise și 200 în spațiile deschise, în județele/ localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori. Aici vorbim de participare necondiționată.
  • Creșterea până la 400 de participanți în spațiile închise în județele/ localitățile unde incidența este sub sau egală cu 2 la mie, dar cu condiția ca participanții să fie testați, vaccinați sau să fi trecuți prin boală.
  • Creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri până la 300 în spații închise în județele/ localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală sau peste 2 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 3 la mie. Tot cu condiția testării, vaccinării și a trecerii prin boală.
  • În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se vor putea desfășura cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum un metru între persoane dacă incidența este mai mică sau egală cu 2 la mie. Tot cu condiția testării, vaccinării și a trecerii prin boală.
  • Desfășurarea activităților recreative sau sportive în aer liber, cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună dacă incidența cumulată este egală sau mai mică de 2 la mie.
  • Creșterea numărului de participanți la cursuri de înscrieri sau workshopuri până la 250 de persoane în interior și 300 în exterior cu asigurarea unei distanțe de 2 metri pătrați pentru fiecare persoană și purtarea măștii de protecție obligatorie, dacă incidența este egală sau sub 2 la mie.
  • Creșterea numărului de participanți până la 300 în spațiile închise cu purtarea măștii de protecție dacă incidența cumulată la 14 zile este egală sau mai mică de 2 la mie.
  • Creșterea numărului de participanți la mitinguri, demonstrații până la 500 de persoane cu respectarea unor condiții dacă incidența este mai mică sau egală cu 2 la mie.
  • Permiterea activității în baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri până la capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 17.00 – 02.00 în județele unde incidența este egală sau sub 2 la mie dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva coronavirusului și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Adică nu intră decât persoane vaccinate.

”Măsurile de relaxare stabilite sunt menținute acolo unde incidența este între 2 și 3 la mie. Avem măsurile noi care sunt date când incidența este sub 2 la mie, dacă incidența ajunge între 2 și 3 la mie ne întoarcem la situația în care ne aflăm acum, dacă trecem peste 3 la mie ne întoarcem la situația în care ne-am aflat la 1 iunie și se aplică măsurile local”, a mai spus dr. Arafat.

 

 

Articolul precedentContract pentru achiziționarea unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19, semnat de CE
Articolul următorMS: Șapte DCI, introduse în lista cu medicamentele de care beneficiază asigurații