Contract pentru achiziționarea unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19, semnat de CE

0
193

Comisia Europeană a semnat, marți, un contract cadru comun de achiziții cu compania farmaceutică Glaxo Smith Kline pentru furnizarea de sotrovimab (VIR-7831), o terapie cu anticorpi monoclonali, dezvoltată în colaborare cu biotehnologia VIR. Acesta face parte din primul portofoliu de cinci terapii promițătoare anunțat de Comisia Europeană în iunie 2021 și este în prezent în curs de revizuire de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Un număr de 16 state membre UE participă la procesele pentru achiziționarea a până la 220.000 de tratamente cu anticorpi monoclonali, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit aceleiași surse, sotrovimab poate fi utilizat pentru tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus cu simptome ușoare care nu necesită oxigen suplimentar, dar care prezintă un risc crescut de COVID-19 în formă severă.

Studiile în curs sugerează că tratamentul precoce poate reduce numărul pacienților care progresează la forme de COVID-19 mai severe și necesită spitalizare sau internare în unitățile de terapie intensivă.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat că „ne-am angajat în strategia noastră terapeutică COVID-19 să avem cel puțin trei noi terapii autorizate până în octombrie. Acum livrăm un al doilea contract cadru care aduce pacienților tratamente cu anticorpi monoclonali. Pe lângă vaccinuri, medicamentele sigure și eficiente vor juca un rol esențial în revenirea Europei la un nou normal”.

Anticorpii monoclonali sunt proteine ​​concepute în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Aceștia se atașează la proteina spike și astfel blochează lipirea virusului la celulele umane.

Conform contractului-cadru actual cu Glaxo Smith Kline, statele membre pot achiziționa sotrovimab (VIR-7831) după ce a primit fie autorizație de utilizare de urgență în statul membru în cauză, fie o autorizație de comercializare (condiționată) la nivelul UE de la Agenția Europeană pentru Medicamente,se arată în comunicatul CE.

Articolul precedentGuvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Centrul de arși la Spitalul Județean Târgu Mureș
Articolul următorRaed Arafat, despre noile măsuri de relaxare adoptate miercuri de Guvern