Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a dat asigurări că în momentul în care vaccinul împotriva COVID-19 va ajunge în țara noastră totul se va desfășura în mod transparent și că, potrivit studiilor, aceste vaccinuri vor fi sigure.

”Atunci când va ajunge vaccinul în România se va comunica, se va explica, va fi totul transparent, nu va fi nimic lăsat sub semnul îndoielii. Atenție, nu suntem singuri, ce folosim noi va folosi toată Europa. Să înțeleagă lumea, nici guvernul francez și nici cel german nu vrea să facă vreun rău populației. Achiziția vaccinului anti-COVID este europeană, nu se va achiziționa ceva care nu prezintă siguranță. Studiile arată că aceste vaccinuri vor fi sigure și vor putea fi administrate fără probleme. Niciun medicament nu trece fără să aibă posibile efecte secundare, dar nu vorbim de probleme majore”, a declarat Raed Arafat luni seara pentru un post de televiziune.

Șeful DSU a mai explicat că este nevoie ca aproximativ 70% din populație să se vaccineze astfel încât să se poată vorbi de o întrerupere a ratei de răspândire a virsului. De asemenea, a mai subliniat că va fi nevoie să se respecte măsurile de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2 chiar dacă se va începe vaccinarea.

”După prima injecție, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului. Mai trebuie inclusiv o injecție de rapel la unele dintre vaccinuri. Dacă nu o faci, prima injecție devine ineficientă. Dacă vrei să întrerupi rata de răspândire, trebuie să vaccinezi 60-70% din populație, iar acest lucru va dura peste tot în lume. Cu cât numărul celor care vor accepta vaccinarea este mai mare, cu atât revenirea la o viață normală este mai rapidă. Totul depinde de cei care vor fi de acord să se vaccineze”, a mai precizat Arafat pentru Digi24.

În ceea ce privește opțiunea sa pentru vaccinare, oficialul a menționat că se va vaccina împotriva COVID-19 fără rețineri.

”În momentul în care mi se spune: e rândul tău se te vaccinezi, eu mă vaccinez, pentru că nu știu care este durata impactului acestui virus asupra organismului. Până acum știm că acest virus are un impact pe termen lung, sunt oameni care au trecut mai ușor prin infecție și alții au rămas cu sechele chiar și la un an după infecție”, a mai spus șeful DSU la postul de televiziune.